ANTIOKSIDANSI

Ima li istine u tome da čokolada štiti našu kožu?

Puna antioksidansa, čokolada sve više dobiva svoje mjesto među krugovima zdrave hrane...

Postoji mnogo dokaza koji sugeriraju da je umjerena količina
čokolade – posebice tamne čokolade – dobra za
zdravlje crijeva, razinu kolesterola i mozak. Može čak smanjiti
rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara. Te prednosti
su zbog visokih razina antioksidansa koji se
nalaze u jednom od omiljenih zalogaja.

Ali što je sa zdravljem kože? Može li
čokolada spriječiti starenje kože i opekline od sunca?

Čokolada i sunčeva svjetlost

Previše sunčevog svjetla ostavlja većinu ljudi s opeklinama od
sunca. Prekomjerna izloženost sunčevoj
svjetlosti također je ključni doprinos raku kože
i starenju kože. Može li čokolada, sa svojim
visokim razinama antioksidansa, zaštititi od
sunčevih štetnih ultraljubičastih (UV) zraka? Neki vjeruju
da to može.

Sirovi kakao ima vrlo visoku razinu flavanola,
antioksidansa. Ali većina od njih je izgubljena tijekom procesa
koji pretvara kakao u čokoladu koju poznajemo i volimo.

Studija koju je vodio prof. Dr. Wilhelm Stahl iz
Instituta za biokemiju i molekularnu biologiju na Sveučilištu
Heinrich Heine u Düsseldorfu, i njegovi kolege su istraživali
jesu li visoke razine antioksidansa u čokoladi mogle poboljšati
sposobnost kože da izdrži oštećenja od UV zračenja.

Za studiju, 24 žena konzumiralo je čokoladno piće s 12 miligrama
flavanola (normalne čokolade) ili 329 miligrama (visokog
antioksidansa) tijekom 12 tjedana, svako jutro.  Prof. Stahl
je utvrdio da koža sudionica koje su konzumirale
visoko-oksidacijsko čokoladno piće nije postala crvena kada je
izložena kontroliranoj dozi UV zračenja.

Ali postoji li razlika između čokoladnog napitka i čvrste
čokolade?

Kako bi se dodatno ispitali učinci čokolade bogate
antioksidantima, dr. Stefanie Williams s
Londonskom sveučilišta i kolege proveli
su studiju s 30 sudionika. Dobrovoljci su svaki dan
jeli 20 grama čokolade bogate antioksidantima ili standardne
čokolade, tijekom 12 tjedana. Čokolada bogata antioksidantima
sadrži više od 600 miligrama flavanola po obroku, dok je normalna
čokolada imala manje od 30 miligrama flavanola.

Autori su također pronašli slične rezultate – koža sudionika
koji su pojeli visoko antioksidantnu čokoladu nije bila tako
osjetljiva na UV-oštećenja.

No, najnovija klinička studija nije imala isti
zaključak.  Jedina razlika koju su autori istaknuli jest da
je elastičnost kože ili gipkost povećana u skupini s čokoladom
bogatom antioksidantima.

Iako je mnogo poznato o prednostima čokolade za kardiovaskularno
zdravlje, mozak i probavu, područje istraživanja kože još je
uvijek na samom početku kada je riječ o učincima čokolade.

Za sada se najbolje pouzdati u druge oblike zaštite kože i
jednostavno uživati u čokoladi kao dijelu zdravstvene,
uravnotežene prehrane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije