Vijesti / Životni stil

NJEZINA PRIČA

INTERVJU Varaždinka Ines Kavur jogom se bavi sedam godina: 'Danas podučavam druge i to je jedan od najdivnijih mogućih poslova'

INTERVJU Varaždinka Ines Kavur jogom se bavi sedam godina: 'Danas podučavam druge i to je jedan od najdivnijih mogućih poslova'
Privatna arhiva

Za Ines je susret s jogom bio ljubav na prvi pogled, odmah se 'zakačila', ali je trebalo dulje vrijeme da osvijesti disanje. Tek tada joj je joga postala meditacija u pokretu i terapija na prostirci...

Ines Kavur (33) iz Varaždina jogom se bavi već sedam godina, a sve je krenulo kada je njezina prijateljica odlučila postati učiteljica joge. 

- Prijateljica je završila obuku za učiteljicu joge i počela voditi svoje satove i tako sam se pojavila na svom prvom satu joge i razbila sve predrasude i stereotipe koje sam, do tad, imala o jogi. Doduše, odmah sam upala u dinamičniji stil joge power vinyasa za koju se ispostavilo, da je u tom momentu bilo sve što mi je trebalo. S obzirom da sam se odmalena bavila ritmikom, baletom i ritmičkom gimnastikom tijelo se brzo podsjetilo zašto sam kao klinka voljela ove discipline - rekla je Ines, koja trenutno vodi satove u zagrebačkom centru Rekreativa Medical.

Susret s jogom bio je ljubav na prvi pogled i odmah se 'zakačila', ali je trebalo dulje vrijeme da osvijesti disanje, prenosi RTL.

- Iskreno, joga me oduševila pri prvom kontaktu, sve sam dublje počela istraživati granice i mogućnosti vlastitog tijela. I da budem iskrena, u početku se sve svodilo na fizički aspekt, snagu, fleksibilnost. Trebalo mi je jedno dulje vrijeme da uključim disanje u svoju 'tjelovježbu'. Kada sam uključila svjesno disanje, tek je tada joga dobila jednu potpuno novu dimenziju, postala je moja meditacija u pokretu i moja terapija na prostirci - kaže simpatična Varaždinka s zagrebačkom adresom. 

Postala sam vrlo disciplinirana u vježbanju

Joga je postala važan dio njezinog života. Ines je postala disciplinirana na prostirci, a joga je bila jedna od aktivnosti koju nije preskakala nego ju je s guštom radila.

- Osim što sam jogu otkrila preko vinyase, koja je dinamična, počela sam sama redovito vježbati Ashtanga vinyasa jogu. Tu sam već zagrižena jogina, a to je stil joge koja se uvijek izvodi u istom redoslijedu asana. Kad sam se odlučila za edukaciju za učiteljicu joge, htjela sam da se sve vrti oko Ashtanga vinyasa joge - dalje je rekla te nam objasnila koliko joj je podučavanje drugih zadovoljstvo.

- Danas podučavam druge i to je jedan od najdivnijih mogućih poslova. Ljudi dođu na sat sa svojim svakodnevnim 'teretima', viškovima, brigama, a odlaze sa smiješkom na licu. Posvetili su sat vremena sebi, bili prisutni u trenutku i rasteretili se, napravili nešto divno za svoje tijelo i um.

Ines je uz jogu postala mirnija osoba, svjesnija svojih reakcija, ali je shvatila i moć sadašnjeg trenutka i vlastite odgovornosti. Shvatila je moć kontrole nad vlastitim mislima, ali i emocijama. Joga je za nju 'predivan alat na životnom putu da shvatiš kakav si žestok igrač i krojač vlastite sreće/nesreće'. 

Ines se i dalje školuje jer je to cjeloživotni proces i tako ide iz radionice u radionice, iz čitanja literature i općenito vlastite prakse. Joga sigurno neće prestati dio njezinog života.

- Pa mislim da imam predobar as u rukavu da bih ga se samo tako odrekla. Znaš da je ponekad dovoljno samo prodisati da postigneš resetiranje i promijeniš percepciju. Jer se percepcija prije i poslije sata joge može uvelike razlikovati.

Kako vježbati kod kuće?

- Htjela bih poručiti svima da samo budu strpljivi, da osluškuju svoje tijelo, pronađu svoju ugodu u određenim jogijskim položajima, prilagode položaj svom tijelu (jer smo stvarno svi potpuno drukčiji, nekome jedna asana odgovara prirodno, drugi netko se muči) - objasnila je Ines. 

- Bitno je pronaći svoj 'ja' i u tome i ne naganjati neke rezultate, ne žuriti jer je zapravo ključno putovanje, pronaći vlastiti dah i zapravo nešto svjesno, koncentrirano tih sat vremena. U svakom slučaju izbjegavajte bilo kakvu bol i nemojte se žuriti, sve dolazi s vremenom i redovitošću - rekla je na kraju.

Najnovije

Reci što misliš!