Vijesti / Životni stil

Svjetski dan prijevremeno rođene djece

ZA PALČIĆE Županijska palača danas u ljubičastom kao podrška prijevremeno rođenoj djeci

ZA PALČIĆE Županijska palača danas u ljubičastom kao podrška prijevremeno rođenoj djeci
Ilustracija

Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete, rodi se prijevremeno.

Danas, 17. studenog, obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom porođaju, odnosno Svjetski dan prijevremeno rođene djece.

Tim će povodom Županijska palača, u znak podrške onim najmanjima i najhrabrijima te njihovim roditeljima, od 17 do 19 sati zasjati u ljubičastoj boji.

Varaždinska županija po prvi se puta uključuje u obilježavanje ovog dana te će, obzirom da zbog pandemije nisu planirane nikakve druge aktivnosti Udruge, osvijetliti svoju Palaču te na taj način dati svoju podršku najmanjim borcima i njihovim roditeljima.  

Ljubičasta boja postala je simbol obilježavanja ovog dana jer predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Naime, prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete, rodi se prijevremeno. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, ali taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Od navedenog ukupnog broja ih 60 do 80 umre u prvom tjednu života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece. 

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga 'Palčići'.

Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je tridesetak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi, a među njima nalazi se i varaždinska Opća bolnica.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!