Vijesti / Životni stil

NE MORATE RADITI NIŠTA PREVIŠE INTENZIVNO

Samo dvije minute vježbanja svaki dan dovoljne su da spriječite preranu smrt, pokazuje istraživanje

Samo dvije minute vježbanja svaki dan dovoljne su da spriječite preranu smrt, pokazuje istraživanje
Ilustracija

Prema NHS-u, čak i hodanje uz stepenice ili trčanje po vrtu, smatra se intenzivnom aktivnošću.

Samo dvije minute intenzivne tjelovježbe svaki dan mogu biti dovoljne da smanje rizik od smrti u mladosti, pokazuju istraživanja. Stručnjaci tvrde da čak i ne morate raditi ništa previše intenzivno. Dovoljno je jednostavno hodanje uz stepenice, trčanje po vrtu ili preskakanje užeta, piše Daily Mail.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu analizirali su podatke na 70 tisuća Britanaca, prateći njihovu razinu tjelovježbe tijekom tjedan dana, i njihovo zdravstveno stanje tijekom sljedećih sedam godina. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su radili samo 15 minuta energične aktivnosti tjedno, ili dvije minute dnevno, imali 18 posto manju vjerojatnost da će umrijeti u razdoblju istraživanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Rezultati nam pokazuju da nam nakupljanje snažne aktivnosti u kratkim periodima tijekom tjedna, može pomoći da živimo dulje. S obzirom na to da je nedostatak vremena najčešće prijavljena prepreka redovitoj tjelesnoj aktivnosti, sporadično nakupljanje malih količina tijekom dana može biti posebno privlačna opcija za zaposlene ljude - rekao je autor istraživanja, Matthew Ahmadi.

Smjernice NHS-a sugeriraju da bi odrasli trebali imati 150 minuta umjerene tjelovježbe ili 75 minuta intenzivne tjelovježbe tjedno, četiri do pet dana. Primjeri intenzivnog vježbanja uključuju trčanje, plivanje, preskakanje užeta i hodanje uz stepenice.

Svaki sudionik u studiji, koji je u prosjeku bio u svojim 60-ima, a podijeljeni su gotovo ravnomjerno u pogledu spola, nosio je uređaj za praćenje aktivnosti na zapešću cijeli tjedan, kako bi izmjerio svoje ukupno vrijeme energične aktivnosti. Ti su podaci zatim uspoređeni sa stopama smrti ili bolestima poput bolesti srca ili raka. Ovaj rizik je prepolovljen na samo dva posto za one koji su radili 10 minuta tjedno, i na samo jedan posto među onima koji su radili sat vremena tjedno.

No, znanstvenici kažu da je najzanimljivije otkriće bilo u vezi s najmanjim periodima snažne aktivnosti po danu. Naime, više je ipak bilo bolje. Primjerice, oni koji su vježbali 53 minute tjedno, oko sedam i pol minuta dnevno, imali su 36 posto manje šanse za smrt u pet godina, u usporedbi s onima koji su radili dvije minute tjedno.

Zdravstvene dobrobiti redovite tjelovježbe dobro su utvrđene desetljećima. Održavanje forme može spriječiti pretilost i njezine kolateralne učinke na zdravlje, poput dijabetesa tipa 2 i raka. Također može poboljšati snagu kostiju i mentalnu dobrobit.

Najnovije

Reci što misliš!