konzervirana hrana

Znate li koliko dugo nakon isteka roka trajanja možete jesti konzerviranu hranu?

Imati smočnicu punu konzerviranih proizvoda može biti spas kada tražite sastojke za jednostavnu večeru, ali znate li koliko dugo su ti proizvodi sigurni za konzumaciju?

Imati smočnicu punu konzerviranih proizvoda može biti spas kada
tražite sastojke za jednostavnu večeru, a nemate vremena trčati u
trgovinu. Od konzervirane rajčice do kompota od šljiva ili
višanja, ove namirnice koje se ne kvare čine ukusan obrok.

Osim toga, konzervirana hrana je pristupačna i može se
pohvaliti odličnom hranjivošću. Ali, ako u svojoj smočnici
nađete nekoliko konzervi kojima je istekao rok trajanja, mogli
biste se zapitati: ‘Koliko dugo konzervirana hrana traje i je li
doista sigurno jesti konzerviranu hranu nakon isteka roka
trajanja otisnutog na konzervi?’, prenosi Good Housekeeping.

Istina o konzerviranoj hrani prilično je iznenađujuća i priče
kako bi svu tu hranu trebali pojesti ili baciti nakon godinu ili
dvije jednostavno ne drži vodu. Prema Ministarstvu poljoprivrede
SAD-a, većina konzervirane hrane, ako se čuva u dobro stanju,
trajati će neograničeno dugo.

Dakle, pripazite da vaše konzerve nemaju hrđe i veća udubljenja i
moći ćete ih jesti kad god poželite. No, to nije jamstvo da će
tekstura i okus hrane, nakon isteka roka trajanja, biti isti kao
kad ste je prvi put kupili. Postoji nekoliko čimbenika koji
smanjuju rok trajanja konzervirane hrane, ali općenito, možete se
osjećati sigurni sljedeći ovo pravilo: kiseloj hrani će prije
isteći rok trajanja, dok će konzerviranoj hrani s niskim udjelom
kiseline trajati dulje.

Datumi “upotrijebiti do” ili “najbolje do” koji su često otisnuti
na limenkama služe za kvalitetu, a ne za sigurnost. Zdrava
konzervirana hrana s vremenom također može izgubiti
svoju nutritivnu vrijednost — zbog toga se preporučuje
konzumiranje različitih vrsta konzerviranih proizvoda do
određenog vremena za najbolju kvalitetu. Dok konzervirana hrana
kojoj je prošao rok trajanja možda neće imati optimalan okus, ne
postoji pravi zdravstveni rizik u konzumiranju iste sve dok je u
dobrom stanju. Evo zašto: hrana u spremniku komercijalno je
sterilna, a vakuumski zatvarač sprječava ulazak novih bakterija,
tako da se neće pokvariti. Samo se pobrinite da nikada ne
kupujete ispupčene, zahrđale, limenke koje cure ili su ulubljene
i da uvijek čuvate konzerviranu robu na hladnom i suhom mjestu –
zapravo, nikada ih ne skladištite na mjestima izloženim visokim
ili niskim temperaturama, ili na mjestima kao što je ispod
sudopera, iznad ili pored štednjaka ili u vlažnoj garaži ili
podrumu.

Nakon otvaranja konzerve, ostatke i neiskorištene dijelove
svakako pohranite u hladnjak. Za najbolje očuvanje kvalitete i
okusa, trebali biste ga čuvati u staklenoj ili plastičnoj posudi
za čuvanje hrane.

Konzervirana roba s niskom kiselinom

Konzervirana roba s niskim udjelom kiseline uključuje proizvode
poput konzerviranog mesa i peradi, variva, proizvoda od
tjestenine i juha (osim juhe od rajčice), kao i povrće poput
krumpira, kukuruza, mrkve, špinata, graha, cikle, graška i
bundeve. Takva konzervirana hrana ima rok trajanja 2 do 5 godina
nakon što je konzervirana i 3 do 4 dana ako ih nakon
otvaranja čuvate u hladnjaku.

Konzervirana roba s visokim udjelom kiseline

Konzervirana roba s visokom kiselošću uključuje sokove, rajčice i
voćne proizvode (kao što su grejp, ananas, jabuke, breskve,
kruške, šljive i sve bobičasto voće), kao i kisele krastavce,
kiseli kupus i svu hranu tretiranu umacima ili preljevima na bazi
octa. Ove namirnice na poleđini imaju oznaku trajanja 12 do 18
mjeseci, ali nakon otvaranja u hladnjaku će trajati 5 do 7 dana.

Kućna konzervirana hrana

Ako sami konzervirate svoju hranu kod kuće, trebali biste znati
da će te namirnice trajati do godinu dana na polici. Ipak, prije
upotrebe ne zaboravite kuhati 10 minuta za hranu s visokim
udjelom kiseline i 20 minuta za hranu s niskom kiselinom kao
mjeru opreza (čak i ako ne primijetite znakove kvarenja). Nakon
otvaranja, vaša domaća konzervirana hrana izdržat će oko 3 do 4
dana u hladnjaku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije