Vijesti / Životni stil

pospremanje kreveta

Mrzite pospremati krevet ujutro? Sada postoji dobar razlog da to ne činite

Mrzite pospremati krevet ujutro? Sada postoji dobar razlog da to ne činite
Ilustracija

Mrzite pospremati krevet ujutro? Nakon ovoga više nećete ni morati, a imati će te i spreman odgovor za sve koji vas na to tjeraju.

Nikada niste stekli naviku pospremanja kreveta ujutro i nema vam ništa gore od toga kada vam zbog toga govore da ste lijeni? Sada ćete imati spreman i odgovor na to jer stručnjaci su na TikTok-u podijelili video u kojem tvrde da je ova jutarnja rutina zapravo štetna za vaše fizičko zdravlje, prenosi Metro.

Oni tvrde da je pospremanje zapravo pomalo nehigijensko jer se na taj način hvataju grinje i druge bube koje žive u našim krevetima, zajedno s vlagom, a sve to može uzrokovati alergije i utjecati na našu kožu. Tako je jedna od stručnjakinja, Lexi Natoli, rekla da je to zato što namještanje kreveta stvara vlažnije okruženje u kojem se bube razmnožavaju. „Ako ne pospremate krevet, vaše će posteljine zapravo biti izložene više sunčeve svjetlosti, svježeg zraka i manje vlage, pa ćete vjerojatno imati manje grinja koje žive u vašem madracu“, dodala je.

Nepospremljen krevet uzrokuje da grinje dehidriraju i izumiru napominje se u jednom od videa. I, to je potkrijepljeno provedenim istraživanjima u prošlosti. Naime, Sveučilište Kingston 2005. godine je potvrdilo da nepospremljeni kreveti imaju manje štetnika. Istraživač dr. Stephen Pretlove rekao je u to vrijeme: „Znamo da grinje mogu preživjeti samo uzimajući vodu iz atmosfere pomoću malih žlijezda na vanjskoj strani tijela. Nešto tako jednostavno kao što je ostavljanje kreveta nepospremljenog tijekom dana može ukloniti vlagu s plahti i madraca tako da će grinje dehidrirati i na kraju uginuti“.

Osjećate gađenje? Morat ćete odlučiti što vam više smeta: pogled na nepospremljen krevet ili pomisao na grinje koje se razmnožavaju ispod posteljine. Jedna je osoba na TikToku komentirala: „Nikad više neću pospremiti krevet“.

Jednu stvar koju ipak treba uzeti u obzir: pospremljen krevet pomaže vašoj spavaćoj sobi da pruža osjećaj urednosti, a istraživanja sugeriraju da nam rutine poput ove mogu mentalno koristiti potičući osjećaj smirenosti i stječući osjećaj postignuća. Ipak, mnogi korisnici TikTok-a rekli su da će najnovije videe podijeliti sa svojim roditeljima, koji su ih tjerali da spremaju krevet dok su bili djeca.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.