Vijesti / Životni stil

FITNESS STUDIO FITLIFE

VIDEO Funkcionalni trening šipkom za topljenje potkožnog masnog tkiva

VIDEO Funkcionalni trening šipkom za topljenje potkožnog masnog tkiva
Fitness studio FitLife

Šipka je fantastičan rekvizit uz pomoću kojeg možete aktivirati cijelo tijelo

Šipka je fantastičan rekvizit uz pomoću kojeg možete aktivirati cijelo tijelo, a da pritom ne mislim na stotine vježbi koje ona nudi, već o tome da kada izvodite jednu vježbu, aktivni su mišići cijeloga tijela. Šipka je slobodan uteg, kao i naše tijelo i potrebno je raditi na raznim vještinama kako bi se njome radilo što preciznije i kvalitetnije. Nisu dovoljna dva-tri mjeseca, uči se godinama, ispravlja postura u kretanju, popravlja tehnika izvođenja iz treninga u trening. To su vrlo male, ali značajne stvari koje funkcionalni trening čine posebnim.

Kada kažemo da jednom vježbom gađamo mišiće cijeloga tijela, tada mislimo, primjerice kod vježbe potisak koju možete raditi na klupi ležeći, u stojećem položaju i slično primarni izvođač je gornji dio trupa, ramena i prsa, a sekundarni ostatak tijela, sve ovisi o vježbi i načinu izvođenja koje može varirati ovisno o željama i ciljevima samog vježbača. Primarni mišić izvodi pokret koji smo zamislili, a sekundarni mu pomaže u izvođenju, dok ono mora biti tehnički točno po svim pravilima izvođenja. Vježba koja se izvodi tehnički loše ne doprinosi zdravlju lokomotornog sustava općenito već može doći do ozljeda što jednom prosječnom rekreativcu zaista nije potrebno.

Što se samog vanjskog opterećenja tiče mali broj vježbača će odabrati šipku, što u krajnjem slučaju nije dobro, a pogotovo ako ste ozbiljan dugogodišnji vježbač. Vježbači koji se odluče ozbiljno baviti rekreacijom i vježbanjem bi trebali krenuti od samog početka, s težinom vlastitog tijela, i završiti na jednom ozbiljnom rekvizitu kao što je šipka, a sve kako bi rezultati bili što bolji. No, tu se često javi jedan strah od težina i pri pomisli da s poda ili s kaveza vlastitim tijelom podižemo poprilično kilograma. Slažem se da strahopoštovanje mora postojati, ali ako je tehnika dobro usvojena i naučena, nema potrebe da se ičega bojite. Naše tijelo svakodnevno izvodi krive obrasce kretanja i na taj način razvija nove i nepovoljne položaje svih dijelova tijela, a to se zove disbalans.

Jedna prazna olimpijska šipka ima samo dvadeset kilograma i smatram da svatko može raditi s njom bez obzira na dob i fizičku spremu, a sve što je važno je da ste sigurni u to što radite i da su vam vježbe dobro poznate, za što je zaslužan vaš trener. Tijekom dana podižemo razna vanjska opterećenja kao što su djeca, razni tereti na poslu i slično, a ako ne znamo i nismo naučili kako ga podignuti na maksimalno siguran način, loše utječemo na naše tijelo i time stvaramo loše navike. Vježbanjem ćemo usavršiti pokrete i sve naučeno nesvjesno primijeniti u svakodnevnom životu u izvršavanju svakodnevnih zadaća. Stoga budite marljivi i uporni, vježbajte i radite tako dugo dok ne dođete do vrhunske razine gdje ćete vlastitim tijelom i šipkom moći napraviti fantastičan trening.

TRENING

8 do 10 ponavljanja svake vježbe u 4 kruga 
1. bench press potisak s klupe 
2. mrtvo dizanje 
3. potisak za ramena
4. stražnji čučanj 

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!