Vijesti / Životni stil

ZNANSTVENA RAČUNICA

Grlite li se dovoljno? Evo koliko nam zagrljaja dnevno treba, da ostanemo zdravi

Grlite li se dovoljno? Evo koliko nam zagrljaja dnevno treba, da ostanemo zdravi
Ilustracija

Prema istraživačima, zagrljaj pun ljubavi doprinosi našem mentalnom zdravlju, poboljšava imunološki sustav, pa čak i podiže prag boli...

”Samo da preživimo trebamo četiri zagrljaja dnevno, da ostanemo zdravi osam, a da iskusimo osobni rast 12 zagrljaja dnevno”, rekla je svojevremeno svjetski poznata obiteljska terapeutkinja Virginija Satir, a slično je još 1995. potvrdila studija koja je otkrila da 'četiri zagrljaja dnevno djeluju kao protuotrov za depresiju, osam nam pomaže postići mentalnu stabilnost, a dvanaest zagrljaja dnevno pomaže našem psihičkom rastu'. Psiholozi su, čini se, odavno zaključili da zagrljaj pun ljubavi doprinosi našem mentalnom zdravlju, imunološkom sustavu, pa čak i podiže prag boli; a iako može biti teško utvrditi točno koliko tko zagrljaja treba, čini se da je raspon minimalno četiri, a maksimuma nema... U američkoj studiji iz 2003.istraživači su jednom ljubavnomu paru puštali romantične video snimke, nakon čega su se oni deset minuta držali za ruke i 20 minuta mazili. Drugi par koji nije gledao snimke nije se ni držao za ruke ni mazio, a mjerenja su pokazala da je prvi par imao niži krvni tlak i otkucaje srca. Drugo istraživanje iz 2013. pokazalo je da grljenje, a i drugi oblici dodira, ublažava tjeskobu i povećava nisko samopouzdanje.

Jedna od autorica studije sudionicima je podijelila upitnike koje su trebali ispuniti, s tim da je nekim od sudionika dok im ih je pružala, laganim i kratkim dodirom od jedne sekunde prešla po lopatici .Zanimljivo je da su sudionici s niskim samopouzdanjem koje je dodirnula u upitniku prijavili manji strah od smrti od onih koje nije dodirnula.

Uz navedene dobre strane dodirivanja, jedna je studija pokazala da grljenje smanjuje i vjerojatnost razbolijevanja; a ako se ljudi koji se često grle i razbole, veća je vjerojatnost da neće biti ozbiljno. Zato, ako imate partnera ili bliske prijatelje, nemojte kao mnogi čekati dok počnete patiti od kroničnog nedostatka fizičkog kontakta. A u međuvremenu, kažu psiholozi, ostanite zdravi tako da:

Grlite kućnog ljubimca ako ga imate
Grlite plišane igračke 
Grlite sami sebe 
Rezervirate masažu ili samo pranje kose kod frizera
Umotate se u deku sa utezima, piše Huff Post.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video