POBOLJŠAVA OKUS SVAKOG JELA

Brojne su blagodati: Razlozi zašto je luk odličan za vas!

Ovo možda i niste znali...

Luk je niskokalorična, začinska biljka
prepoznatljive sumporaste arome koja potječe iz Azije i
Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već
oko 5000 godina. To ne čudi ako je poznato da će
luk poboljšati okus baš svakog jela bez obzira na to
preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u
juhama, varivima i gulašima ili pečene s mesom, piše BBC
Good Food.

U svježem obliku luk je iznimno ljut, no ako ga podvrgnete
dugotrajnoj termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postat će
sladak i karameliziran. Luk možete i kiseliti i kao takav dodati
različitim jelima.

Zašto treba jesti luk? U najviše zdravstvenih dobrobiti luka
uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži
brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i
magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski
organizam.

1. Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak,
sprječava stvaranje plaka na stijenkama arterija, ali i
formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti
srca i krvožilnog sustava.

2. Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela.

3. Djeluje protuupalno.

4. Dobar je izvor kalcija – minerala koji je neophodan za
zdravlje kostiju.

5. Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod
muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je
studija objavljena u časopisu Biomolecules.

6. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha,
istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi.

7. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.

Tko ne bi smio jesti luk? Luk može uzrokovati
gastrointestinalne smetnje kao što su žgaravica, nadutost,
mučnina i povraćanje. Ako imate problema sa sindromom iritabilnog
crijeva i osjetljivošću cijelog probavnog sustava, radije
preskočite ili smanjite konzumaciju luka. Također, nemojte
pretjerivati s konzumacijom luka, pogotovo ako ste jedna od onih
osoba koje pate od niskog tlaka.

Koji luk izabrati za što? Kada birate glavice luka, one
trebaju biti čvrste, bez vidljivih oštećenja i plijesni na
površini. Najbolje ih je čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Na
tržištu se mogu naći različite vrste luka, koje se razlikuju po
boji, veličini, ali i namjeni u kuhinji. Žuti luk, primjerice,
najbolje je iskoristiti za pirjanje u varivima, gulašima i
sličnim jelima. Srebrenac je najbolji sirov, a ljutika je vrlo
ukusna u namazima i paštetama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije