loše namirnice

Ove četiri namirnice postaju otrovne ako ih držite u hladnjaku: ‘Nikad to nemojte napraviti’

Mnogi drže ove namirnice u hladnjaku, čime ugrožavaju svoje zdravlje

Hladnjak je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom,
a kada se namirnice pohrane, smanjuje se i potreba za bacanjem
hrane, piše Net.hr.

Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za
čuvanje u hladnjaku, zbog mogućnosti da postanu “otrovne”.
Liječnica Dimple Jangda je na Instagramu objasnila o čemu se
zapravo radi.

Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:

Češnjak
Luk
Đumbir
Riža

Češnjak

Iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, češnjak može
postati pljesniv u hladnjaku.

Crveni luk

“Kada pola glavice crvenog luka ostane u hladnjaku, to
može biti opasno. Crveni luk je sada otporan na niske
temperature. Kada ga stavite u hladnjak, škrob se počinje
pretvarati u šećer i počinje hvatati plijesan. Mnogi čine ovu
grešku pa režu pola glavice luka za kuhanje, a drugu polovicu
drže u hladnjaku. Nikad to nemojte napraviti jer će luk skupiti
sve nezdrave bakterije te će uhvatiti plijesan”, rekla je Jangda.

Đumbir

Đumbir je kao češnjak i crveni luk osjetljiv na plijesan.

Riža

Jangda se osvrnula i na nedavni trend, naime mnogi pohranjuju
kuhanu rižu u hladnjaku.

“Ljudi su počeli držati kuhanu rižu u hladnjaku zbog otpornosti
na škrob i misle da pomaže u snižavanju razine kolesterola i
šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže hvata plijesan. Ako ćete
je držati u hladnjaku, nemojte je ostavljati duže od 24 sata”,
objasnila je liječnica.

Kako biste to izbjegli, preporučuje se:

Poslužiti rižu čim je kuhana
Ako to nije moguće, ohladite rižu što je brže moguće (idealno u
roku od sat vremena)
Držite rižu u hladnjaku najviše jedan dan do podgrijavanja
Kad zagrijavate rižu, uvijek provjerite je li vruća do
kraja
Nemojte podgrijavati rižu više od jednom,
piše Express.co.uk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije