zdrava prehrana

Štite od najtežih bolesti: Želite li živjeti dulje, navalite na ove namirnice

Prehrana je jako važna jer neke namirnice produljuju život i smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju

Nova je studija otkrila nekoliko namirnica i pića koja bi vam
mogli pomoći da živite dulje, kao i smanjiti rizik od
Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti,
javlja Express, prenosi
Net.hr. 

Koliko ćemo dugo živjeti ovisi o brojnim čimbenicima koji tomu
doprinose. Neki su izvan naše kontrole, poput genetike, ozljeda i
bolesti. Međutim, određeni izbori imaju ogroman utjecaj. Koliko
često vježbamo, pušimo li i koliko alkohola pijemo, sve to utječe
na životni vijek.

Prehrana također ima važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti,
jer je poznato da neke namirnice smanjuju rizik od bolesti, dok
ga druge povećavaju. Istraživanje, objavljeno u časopisu
Scientific Reports, pronašlo je vezu između većeg unosa flavonola
i nižeg rizika za bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivnih polifenolnih
spojeva koji se nalaze u raznim namirnicama biljnog podrijetla.
Već je poznato da imaju različite potencijalne zdravstvene
prednosti, uključujući poboljšanje protoka krvi i smanjenje
upale, oksidativnog stresa i krvnog tlaka.

Također se pokazalo da flavonoidi pokazuju antitumorske učinke
ciljajući ključne molekule i puteve. Ali ovo je prvi put da je
temeljito proučen odnos između unosa flavonola i rizika od
smrtnosti.

Povećanje unosa flavonoida štiti od bolesti

Kao dio studije, tim istraživača koristio je bazu podataka
National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) koja
sadrži informacije o 11.679 ljudi u dobi od 20 godina i starijih.

Istraživali su odnos između unosa flavonola, rizika
smrtnosti od svih uzroka i rizika smrtnosti specifičnog
uzroka (Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti, rak i
dijabetes).

Istraživanje je otkrilo da su sudionici s najvećim ukupnim unosom
flavonola uglavnom bili mladi bijelci i da su imali povijest
dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemije, kongestivnog zatajenja
srca, koronarne bolesti srca, angine, srčanog i moždanog udara.

Povećanje ukupnog unosa flavonoida pokazalo je trend pada
smrtnosti od svih uzroka, kao i smrtnosti od Alzheimerove
bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Dok je viša dob povezana sa značajnim povećanjem smrtnosti od
svih uzroka, utvrđeno je da je ženski spol značajno povezan s
nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka.

Koja hrana sadrži flavonole?

“Kroz sveobuhvatno ažuriranje NHANES zapisa, ova studija je
zaključila da je unos flavonola u prehrani značajno povezan s
ukupnim rizikom smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i
kardiovaskularnih bolesti”, istaknuto je u studiji.

“Naša otkrića imaju praktičan značaj za javno zdravlje, jer se
flavonol može nadopuniti tako da se poboljšaju dnevne
modifikacije prehrane i prehrambene navike”, zaključeno je u
studiji.

Primarni flavonoli poput kvercetina, kemferola, miricetina i
izorhamnetina nalaze su u velikim količinama u čaju, luku i
bobičastom voću.

Komentirajući rezultate studije, dr. Sushama
Chaphalkar je rekla: “Zeleni i crni čaj izvrsni su izvori
flavonola”. Što se luka tiče, preporučila je crveni, “koji ima
više flavonola u odnosu na druge sorte”.

“Borovnice i kupine poznate su po visokom sadržaju antioksidansa,
uključujući flavonole”, dodala je dr. Chaphalkaru te je otkrila
da kelj, jabuke, crno vino, rajčice, brokula, zelena salata i
grožđe sadrže flavonole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije