zamrzavanje

Ove namirnice nipošto ne smiju u zamrzivač, a evo kako pravilno odmrznuti meso

Zamrzavati se ne smije voće i povrće koje sadrži većinom vodu poput lubenica, dinja i krastavaca

Nutricionistica Sandra Milošević otkrila je koje se
namirnice ne smiju zamrzavati, koliko ostale trebaju stajati u
zamrzivaču te zašto je blanširanje važno, piše Mondo,
prenosi
Net.hr

Ovih je dana na tržnice ravno iz vrta stiglo rano povrće. U
čemu je njegova prednost u odnosu na smrznuto, što ne bi trebalo
zamrzavati, a što jesti bez termičke obrade te koliki je rok
trajanja voća i povrća u zamrzivačima, za Jutarnji program RTS-a
otkrila je nutricionistkinja Sandra.

“Ne smijete zamrzavati voće koje sadržava većinom vodu. Tu
spadaju lubenica, dinja te povrće kao što su krastavci, tikvice i
zelena salata. Ne bi se trebali zamrzavati jer se stvaraju
kristali leda koji štete kvaliteti tih namirnica i time mijenjaju
teksturu i ukus”, rekla je nutricionistica te potom otkrila što
gubimo zamrzavanjem hrane.

“U industriji se provodi to brzo zamrzavanje, tako da se
hranljiva vrijednost svih namirnica čuva. Prije svega
se čuvaju prehrambena vlakna koja su nam neophodna i najvažnija,
također, i minerali. Ono što se gubi, to su vitamini, poput
vitamina C, dok se vitamini A i K manje gube jer su oni pri
promjeni temperature stabilniji.”

Koliko se voće i povrće smiju držati u
zamrzivaču?

Voće i povrće se smije čuvati u zamrzivaču od šest mjeseci do
godinu dana.

Nutricionistica je otkrila koje termički neobrađeno voće i
povrće ne treba jesti.

“Sada je popularno mišljenje da treba jesti sirovo povrće, ali
treba istaknuti da se određeno povrće ne smije jesti sirovo. Tu
spadaju: krumpir, kelj, prokulica, blitva, špinat, cvjetača i
brokula. Oni se trebaju termički obraditi zato što sadrže
određene strumogene tvari koje mogu poremetiti rad štitnjače. To
baš naglašavamo osobama koje imaju poremećaj rada te žlijezde”,
istaknula je.

Nutricionistica Sandra je rekla da je konzumacija zelenog
lisnatog povrća zdrava.

Kako odmrznuti meso i ribu?

“Zeleno lisnato povrće sadrži cijeli spektar vitamina i minerala.
Sadrži karotenoide poput luteina i zeaksantina. Štiti naše oči od
pojačane svjetlosti i UV zračenja. Svakako je niskokalorično
povrće i djeluje osvježavajuće. Preporučuje se jesti na topli
dani jer ne opterećuju probavne organe”, rekla je stručnjakinja
te su osvrnula na tikvice.

“Tikvice su zdravo povrće, ali sadrže određenu količinu netopivih
vlakana. Ako ljudi imaju osjetljiv probavni sustav, mogu
uzrokovati nadutost i plinove. Isključene su u slučaju sindroma
iritabilnog crijeva i nekih bolesti bubrega”, istaknula je.

Nutricionistica je otkrila da hranu treba blanširati
prije zamrzavanja. “Blanširanjem neutraliziramo enzime koji
dovode do promjene mirisa, odnosno kvarenja hrane. Time
sprječavamo promjenu okusa i mirisa, a ubijamo i neke bakterije.

Meso treba znati pravilno odmrznuti.

“Meso i riba pravilno se odmrzavaju tako da se ostave
nekoliko sati u hladnjaku. Navečer ih izvadite i možete koristiti
za pripremu jela tijekom dana”, otkrila je nutricionistica
Sandra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije