kuhanje

Zašto se jelima dodaje lovorov list? Ovo niste znali, a olakšat će vam kuhanje

Lovorov list može smanjiti razinu 'lošeg' kolesterola te pomaže kod probavnih tegoba i ima umirujuća svojstva.

Lovorov list se generacijama koristi kod kuhanja zbog njegovog
neodoljivog mirisa i arome. On je, također, dobar za zdravlje,
piše Health Shots, prenosi
Net.hr.
 

Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod osoba s
dijabetesom tipa 2. Jedna je studija pokazala da konzumacija
lovorovog lišća, od jedan do tri grama dnevno tijekom 30 dana,
smanjuje čimbenike rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti
te je sugerirala da bi lovorov list mogao biti koristan za osobe
s dijabetesom tipa 2.

Lovorov list, također, može smanjiti razinu “lošeg” kolesterola.
Osim toga, pomaže kod želučanih tegoba te olakšava probavu.

Eterično ulje od lovorovog lišća može se koristiti za
ublažavanje simptoma raznih respiratornih problema. Linalol u
lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod
tretiranja stresa, tjeskobe i depresije.

Lovorov list, također, ima antifungalna svojstva, pa se
preporučuje za olakšavanje gljivičnih infekcija. Osim toga,
zahvaljujući tome što sadrži rutin i kofeinsku kiselinu štiti
zdravlje srca.

Jedinstvena kombinacija antioksidansa i organskih spojeva u
listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i
partenolid, pomaže kod negativnih učinaka slobodnih radikala koji
uzrokuju rak, navodi se u časopisu Journal of Nutrition Research.

Pored predivne arome, lovorov list smanjuje količinu
masnoće u jelu, pa se najviše dodaje jelima od svinjetine,
junetine, divljači itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije