namirnice

Liječnik potvrdio: Ove četiri konzervirane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe

Stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije voća i povrća mogu biti još hranjivije od onih svježih

Zamjenom svježeg voća i povrća smrznutim i
konzerviranim alternativama ne samo da možete uštedjeti novac
nego i poboljšati vaše zdravlje, piše Express, prenosi

Net.hr.
 

Svježe voće i povrće smatra se ključem zdrave, uravnotežene
prehrane. Prepuni su vitamina i minerala važnih za tijelo, kao i
vlakana koja pomažu u održavanju zdravih crijeva i sprječavaju
probleme s probavom.

Posljednjih godina pozornost je također usmjerena na činjenicu da
prehrana s malo voća i povrća može biti faktor rizika za rak
crijeva.

Ako planirate povećati unos hrane biljnog podrijetla iz
zdravstvenih razloga, logično je da pomišljate na svježe
proizvode. Međutim, jedan je stručnjak otkrio
da konzervirane i smrznute verzije mogu biti još
hranjivije od onih svježih.

Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj na svom je
TikToku otkrio četirivrste voća i povrća koji su prepuni isto
toliko ili više hranjivih tvari kada su zamrznuti ili
konzervirani od svojih svježih inačica.

1. Konzervirane rajčice

“Ako jedete konzervirane rajčice, one zapravo imaju više
antioksidansa likopena, kao i više kalcija i željeza nego svježe.
To ne znači da je svježe lošije od konzerviranog, samo ima
drugačiji nutritivni profil”, objasnio je dr. Raj

Dodao je da svježe rajčice imaju “značajno” više razine vitamina
A od onih iz konzerve.

2. Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu sadržavati više vitamina i polifenola
(biljnih mikroelemenata) od svježih.

“Smrznuto voće i povrće može imati čak i više hranjivih tvari od
svojih svježih inačica. primjerice, smrznute borovnice zadržavaju
više vitamina C i polifenola od svježih borovnica jer
proces zamrzavanja usporava gubitak hranjivih tvari”,
rekao je dr. Raj.

“Većina smrznutog voća, poput bobičastog voća, često se zamrzne
unutar 24 sata nakon što je ubrano i često je nutritivno svježije
od svježih proizvoda koji danima stoje u supermarketu”, istaknuo
je.

3. Smrznuti grašak

Dr. Raj je rekao da smrznuti grašak ima više razine određenih
vrsta vitamina B i E vitamina od svježe verzije.

4. Smrznuti špinat

Dr. Raj je otkrio da špinat često ima više razine određenih vrsta
vitamina E nego svježi.

“Još bolje, možda biste mogli učinkovitije iskoristiti željezo iz
smrznutog špinata nego iz svježeg”, dodao je dr. Raj.

“Kod svježeg špinata teško se apsorbira veći dio željeza,
ali smrznuti se špinat često blanšira i pakira u
kockice prije zamrzavanja, što znači da može sadržavati manje
antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomoći da apsorbirate
više željeza”, istaknuo je stručnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije