JEZIKOM PO ŠPANCIRU (4)

AREPA Pronašli smo dašak Venezuele na Špancirfestu i – pojeli ga!

Već tri godine uzastopno arepa je dio kulinarske ponude na Špancirfestu, a čini se da su je Varaždinci prigrlili kao svoju.

Ako ove godine špancirate prvi put, možda vas iznenaditi mali
venezuelanski kutak smješten u Pan party zoni Starog
grada
. No razloga za čuđenje zapravo nema.

Riječ je o dašku venezuelanske kuhinje u formi jela
arepe‘, a već tri godine uzastopno arepa je dio
kulinarske ponude na Špancirfestu.

Arepa je zapravo postala i više od ‘samo još jednog jela’,
špancireri su je prigrlili kao svoju.

>> ŠPANCIRAMO SE I JEDEMO (3) Dedina kobasica kod Fakina pravi je hit, a postoji i u XXL veličini!

– Varaždinci su nam najbolja publika za arepu i zapravo smo s
Varaždinom i započeli. Varaždinci stvarno vole arepu i uvijek nam
se vrate. To je najljepše – rekla nam je Zagrepčanka
Lucia Luque Akrap, glavna i odgovorna za
pripremu arepe na Špancirfestu.

Što je arepa?

Arepa je, prema Lucijinim riječima, tradicionalno venezuelansko
jelo, krušćić od prekuhanog bijelog kukuruznog brašna i u
Venezeuli se jede kao kruh.

– Mi ih punimo piletinom i avokadom, to je domaći tradicionalni
recept, a postoje i opcije punjenja svinjskim butom, šunkom i
sirom, više vrsta sira, salata od tune… U biti nema
pravila.dfb31c30ce2e6b7fc9b3cd128094314c.jpg?v=2

Arepu su na gastronomsku kartu Hrvatske stavili Sanja
Akrap Luque
i Ricardo Luque, poznatiji
kao frontmen grupe Cubismo.

>> ŠPANCIRAMO SE I JEDEMO (1) Kušajte i nešto drugačije, u Pan party zoni odličnu ponudu ima Ginger Sushi

– Možemo reći da je cijela obitelj uključena u biznis s arepom,
radimo tata i mama, sestra, ja i naši dečki. Ove godine tata
Ricardo nije na Špancirfestu zbog obveza. S početkom 2019.
planiramo otvoriti restoran u centru Zagreba, no svejedno ćemo se
vratiti na Špancirfest i sljedeće godine.

Kakva je arepa?

Piscu ovih redova ovogodišnje kušanje arepe za potrebe
informiranja javnosti o specifičnostima toga jela nije bilo i
prvo kušanje arepe. I prošle je godine arepa bila na meniju, a
dojmovi koji su se tad oblikovali, ove godine samo su potvrđeni.

Specifično pecivo, hrskavo po ugrizu, već u početku odvaja arepu
od ‘sličnih’ jela. Nadjev je već stvar osobnog ukusa, a mi,
kušači iz Varaždinskog.hr, testirali smo nadjev od avokada te
nadjev od svinjskog buta.

Kombinacija okusa bila odlična, bez ‘napadnih’ segmenata koji
kvare cijelu sliku. Kako ipak ne bi stali na subjektivnom dojmu,
o dojmovima smo upitali i kušatelja arepe za susjednim stolom.

– Ovaj kruščić je baš specifičan, nadjev od sira odličan. Ovo mi
je prvi put da jedem arepu, no sigurno ću se vratit po još –
rekao je Dražen.

Arepa očigledno ima budućnost u varaždinskom kraju, a mi vam
preporučamo da zgrabite svoju porciju još za vrijeme ovog
Špancirfesta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije