vanima

Film ‘GPT Meni’ među najbolje ocijenjenima na natječaju ‘Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima’

Nastao u produkciji varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima.

Na filmskom natječaju pod nazivom “Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima”, što su ga u sklopu 7. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, UNICEF Hrvatska i Hrvatski filmski savez, među najbolje ocijenjenima je bio film „GPT Meni“ nastao u produkciji varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima.

Autorice Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i Lucija Kranjčić i njihovi mentori dobili su posebno priznanje žirija. “GPT meni” je animirani film nastao u tehnici piksilacije i stop animacije predmeta.

Film govori o tome kako umjetna inteligencija pomaže i odmaže u sastavljanju jelovnika. Koristeći ChatGPT autori filma uočavaju koliko je umjetna inteligencija dobra uz konkretna pitanja, a koliko je konfuzna uz neodređena pitanja. Zabavnija im je bila konfuznost koju u filmu dodatno naglašavaju. Mladi animatori su istovremeno odali počast velikom češkom animatoru Janu Švankmajeru čije su filmove gledali.

Film je nastao 2023. na radionici organiziranoj upravo u povodu Dana medijske pismenosti. Inače Vanimini filmovi nastali protekle godine neobično uspješno predstavljali su ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima, a uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja se i dalje.

Tako je primjerice film „Bastet-Božica mačaka“ čije su autorice Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga sredinom travnja prikazan u službenoj selekciji međunarodnih filmskih festivala u New Delhiju i u Lucknowu u Indiji, a filmovi „Što usta zbore to ruke stvore“ koji potpisuju autorice: Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i Anabela Mlinarić i „Treće oko“ autorice Anabele Mlinarić, sredinom ovog mjeseca će imati projekcije u službenoj konkurenciji međunarodnog filmskog festivala Baloss u Milanu u Italiji.

Inače, film „GPT Meni“ protekle je godine uspješno prikazan u službenoj selekciji festivala u San Franciscu, San Antoniu, Plzenu, Luki i Skopju, a uz Vanimine filmove „Bastet-Božica mačaka“, „Što usta zbore to ruke stvore“, „Oko moje glave“, našao se i u selekciji internacionalnog, jubilarnog 15. Vafi-Rafi festivala koji će koncem svibnja i početkom lipnja biti održan u Varaždinu.

Najnovije