Vijesti / Afera 'Psihijatar'

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

OSOBNI OBRAČUN S PSIHIJATROM? 'Gnušam se takvih tumačenja, iz više razloga!'

OSOBNI OBRAČUN S PSIHIJATROM? 'Gnušam se takvih tumačenja, iz više razloga!'
PIXSELL, Varaždinski.hr

Buđanovac kaže da je seksualno zlostavljanje obrazac ponašanja optuženog psihijatra koji datira i 15 godina prije slučaja kojim neki sada nastoje sve relativizirati.

Ozbiljne optužbe za seksualno zlostavljanje koje su protiv poznatog varaždinskog psihijatra iznijele neke njegove pacijentice za jučerašnju emisiju Provjereno izazvale su, osim brojnih osuda toga slučaja, i onu drugu stranu - pokušaj da se cijeli slučaj svede na osobni obračun.

Vezana vijest:

bolnica seksualno zlostavljanje tuga psihijatar ispovijest pacijentica VARAŽDINSKI PSIHIJATAR OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE 'Tražio je da se skinem i onda bi započelo...'

Naime, jedna od pacijentica koja je svoje iskustvo iznijela u emisiji, s psihijatrom je bila u vezi te također zajedno imaju i dijete. To je bilo dovoljno nekim glasovima u javnosti, pa i u medijima, da cijeloj priči daju drugačija tumačenja.

- To su gluposti, s gnušanjem odbacujem takva tumačenja - rekao nam je Nebojša Buđanovac, varaždinski psihoterapeut koji je detaljno upoznat s onime što se događalo u ovome slučaju.

Traženje zavjere je promašeno

Kaže Buđanovac da ne ulazi u motive osobe koja je s njim bila u vezi te motive njezine majke koja je također javno istupila. Ali traženje zavjere, smatra, problematično je iz dva razloga. Jedan je taj da postoji više pacijentica koje također svjedoče da ih je psihijatar seksualno zlostavljao ili uznemiravao, a drugi je taj da s etičkog stanovišta nije primjereno da psihijatar ostvaruje ikakve odnose sa svojim pacijenticama.

- Pa neka svjedočanstva govore o slučajevima koji datiraju i 15 godina prije nego što je on upoznao navedenu pacijenticu i s njom stupio u vezu! Oni koji njega brane naravno da će sad pričati da je tu riječ o obračunu. No taj slučaj nije izoliran, to je njegov obrazac ponašanja - kaže Buđanovac.

Javit će ih se još

Također tumači kako uopće nije važno koliko je prošlo od trenutka kada se zlostavljanje događalo do prijave, što neki pokušavaju prikazati spornim.

- Ja čak očekujem da će se sad javiti i druge osobe koje su dosad šutjele o tome. Nije jednostavno o tome progovoriti - objašnjava psihoterapeut.

Prva saznanja iz 2010.

On je prvi puta, priča nam, za problematično ponašanje psihijatra saznao još 2010. godine.

- Tri moje klijentice tada su spomenule da su u vezi s njim. U vezu su ušle u vrijeme kad su bile njegove pacijentice. Bila su to dobrovoljne veze, ništa negativno nisu pričale o njemu - prisjeća se Buđanovac.

Dodaje da je to njemu tada bilo sporno s profesionalno-etičkog stanovišta. Bio je sklon slučaj prijaviti Komori, no klijentice su rekle da to ne čini, da one to neće potvrditi.

Sklonjen u Benin?

- S godinama sam doznavao za sve više slučajeva, a 2016. sam saznao i za ovaj slučaj u vezi njegove pacijentice koja s njim ima i dijete. Možda nije moralno, ali nije nezakonito. No tada sam saznao za slučaj iz 1999. godine. Tada je psihijatar bio na specijalizaciji u čakovečkoj bolnici, gdje je ušao u seksualnu vezu sa 16-godišnjakinjom. Taj je slučaj zataškan, a njemu tek nije produžen ugovor te je poslan u misiju u Benin. Kad se vratio, zaposlio se u varaždinskoj bolnici - iznosi svoja saznanja varaždinski psihoterapeut.

Vezana vijest:

Kudelić o psihijatru optužuju psihijatra SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE Kudelić o psihijatru: 'U lipnju smo doznali za prijave'

Kroz godine je Buđanovac, kaže, čuo za nove slučajeve, kod kojih se nije moglo govoriti ni o kakvoj dobrovoljnosti. No nitko nije bio voljan svjedočiti. Na kraju je sve dospjelo u javnost tek kad se ove godine pojavila žena koja je bila spremna iznijeti javno svoja iskustva.

Kako Buđanovac prenosi njezine navode, psihijatar joj je objasnio da ima pojačanu laktaciju te joj je pri svakom njenom dolasku počeo dirati grudi. To je trajalo mjesecima.

Vezana vijest:

psihijatrica seksualno zlostavljanje pacijentica Komora ne može komentirati prijave, psihijatrica o optuženom varaždinskom kolegi: 'Treba mu hitno zabraniti rad'

- Rekao mi je da skinem majicu i grudnjak. Primio mi je bradavice sve dok nije vidio rezultat. Nakon koje godine počeo mi je govoriti svakakve stvari. Jedne se dobro sjećam, jer je rekao da se sigurno ševim na svakom uglu. To je eskaliralo koja dva dolaska kasnije, kad me pitao može li probati koliko sam vlažna. Ja sam rekla da ne bih i bilo mi je užasno neugodno - ispričala je žena za Provjereno svoje iskustvo iz 2009. godine.

Prijava odbačena zbog - zastare

U ožujku ove godine Državnom odvjetništvu ona je podnijela kaznenu prijavu protiv psihijatra. No prijava je odbačena zbog - zastare.

Istovremeno, psihoterapeut Nebojša Buđanovac prijavu protiv psihijatra podnio je Hrvatskoj liječničkoj komori. Iz Komore zasad šute, kažu tek da ne mogu komentirati postupke i prijave radi potrebe zaštite osobnih podataka i zaštite nepristranog vođenja postupka.

Najnovije

Reci što misliš!