KAKO PROVJERITI zabilježbu na vozilu kao zapreku za registraciju?

Ministarstvo unutarnjih poslova vodi evidenciju registriranih i označenih vozila te je dužno na temelju posebnih propisa na zahtjev ovlaštenih tijela (sudova, Financijske agencije, javnih bilježnika) u navedenu evidenciju te u prometnu dozvolu u prostor za napomenu, upisivati određene zabilježbe koje se odnose na vozila (ovrha – zabrana otuđenja, sudsko ili javnobilježničko osiguranje tražbine vjerovnika i sl.), a koje mogu biti zapreka za registraciju vozila na drugu osobu.

Naime, u slučajevima kada osoba kupi vozilo koje ima zabranu otuđenja, neće moći izvršiti registraciju vozila na svoje ime, sve dok se na zahtjev tijela koje je zatražilo upis isti ne izbriše. U tom slučaju kupcu vozila preostaje jedino da sa prodavateljem pokuša riješiti nastalu situaciju budući se kod kupnje vozila radi o isključivom internom odnosu dviju osoba, čije rješavanje nije u nadležnosti ovog Ministarstva.

Podatak iz evidencije registriranih vozila postoji li zabilježba na vozilu, ne može se dati bilo kome, jer se podacima iz evidencije koju vodi ovo Ministarstvo mogu koristiti pravosudna tijela, upravna tijela koja vode prekršajni postupak i ministarstvo nadležno za unutarnje poslove. Ministarstvo unutarnjih poslova može davati podatke iz evidencije i u slučajevima koji su propisani nekim drugim zakonom (npr. Ovršni zakon, Zakon o odvjetništvu), te ukoliko osoba koja traži podatke dokaže postojanje pravnog interesa u konkretnom slučaju.

Za dostavu podataka o vlasnicima vozila temeljem Ovršnog zakona treba se neposredno obratiti policijskim upravama ili postajama na čijem području ovršenik ima prebivalište, odnosno sjedište. Uz zahtjev se plaća upravna pristojba sukladno Tarifnom broju 1. i 4. koja iznosi 40,00 kuna, a plaća se u državnim biljezima.

Stoga, ukoliko se zahtjev ne odnosi na slučajeve propisane zakonom i ne sadrži dokaz o postojanju pravnog interesa, potencijalnom kupcu vozila mogu se dati određeni podaci koji se nalaze u evidenciji registriranih vozila ovog Ministarstva, samo uz izričit pristanak vlasnika vozila budući se radi o njegovim osobnim podacima. Podatke daje policijska uprava/postaja kod koje je vozilo registrirano.

Postojanje nekog tereta na vozilu može se provjeriti i u Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika koji vodi Financijska agencija i čiji su podaci dostupni svakome besplatno na upisničkim mjestima i putem interneta na web stranicama Financijske agencije.

Stoga bi se prilikom kupnje rabljenog vozila eventualno postojanje neke zabilježbe trebalo uvijek prvenstveno provjeriti u evidenciji registriranih vozila, a tek zatim uvidom u prometnu dozvolu, odnosno Upisnik koji vodi Financijska agencija, kako bi se izbjegle situacije da u evidenciji registriranih vozila postoji upisana zabilježba, ali ista nije upisana u prometnu dozvolu, jer vlasnik vozila primjerice još nije po pozivu istu donio u nadležnu policijsku upravu/postaju kako bi se ista evidentirala, ili da čak zabilježba nije bila upisana u Upisnik FINA-e iako je upisana u evidenciju registriranih vozila.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije