U kojem roku treba obaviti redoviti tehnički pregled vozila?

Nova motorna i priključna vozila što sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu prilikom prve registracije, a zatim nakon dvije godine.

Od treće godine starosti vozila, tehnički pregled vozila se obavlja uobičajeno, godišnje jedanput.

Ovo ne vrijedi za motorna i priključna vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, motorna vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala, vozila hitne medicinske pomoći i vozila za taksi prijevoz, koje su vlasnici dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu i nakon prve godine starosti, dakle svake godine.

Produženje prometne dozvole (registracije) vozila može se izvršiti u bilo kojoj Stanici za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj.

Zakonski rok za odjavu vozila
Vlasnik vozila koji ne produži važenje prometne dozvole (registraciju vozila) dužan je u roku 15 dana od dana proteka važenja prometne dozvole vozilo odjaviti.

U slučaju prodaje ili drugog načina promjene vlasništva na vozilu, novi vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od stjecanja vozila registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registrira na svoje ime ili ne odjavi, ministarstvo nadležno za unutarnje poslove će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano, rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije