FOI povrijedio čast i dostojanstvo Darija Krešića, mora mu isplatiti 75.000 kuna

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu, Fakultetu organizacije i informatike naloženo je da isplati bivšem višem asistentu na tom fakultetu dr.sc. Dariju Krešiću iznos od 75 tisuća kuna s osnova naknade neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti na čast i dostojanstvo. Krešić je tužio FOI zbog diskriminacije na osnovi spolne orijentacije uz tvrdnju da je na svom radnom mjestu diskriminiran i sprječavan u napredovanju zbog činjenice da je gay. Na presudu Općinskog suda podnesena je žalba te je predmet trenutno na drugostupanjskom Županijskom sudu u Varaždinu.

Krajem 2010. godine Krešić je protiv FOI-a podnio tužbu radi utvrđenja i zabrane diskriminacije koja je pravomoćnom presudom sredinom 2013. godine djelomično prihvaćena te je FOI-u zabranjeno svako daljnje poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje tužitelja na osnovi spolne orijentacije.

U tužbi za naknadu štete, koju je Krešić naknadno podnio tražeći od FOI-a 250 tisuća kuna, ustvrdio je da mu je zbog diskriminatornog ponašanja i uznemiravanja, socijalne izolacije i pritisaka kojima je svakodnevno bio izložen na radnom mjestu ozbiljno narušeno psihofizičko zdravlje, odnosno da je postao anksiozan i depresivan, da je patio od nesanice te imao napadaje tjeskobe i depresivne epizode.

Sustavno diskriminiranje

U tužbi je naveo da je, unatoč pravomoćnoj presudi kojom je fakultetu zabranjeno svako daljnje poduzimanje radnji kojima se sprečava njegovo napredovanje na osnovi spolne orijentacije, na radnom mjestu i dalje bio izložen kontinuiranom i sustavnom diskriminatornom ponašanju i uznemiravanju.

Zbog toga je, ističe, bio u potpunosti onemogućen primjereno obavljati svoj posao te je radi neizdrživosti situacije na radnom mjestu u rujnu 2013. godine podnio izvanredni otkaz.

FOI je u odgovoru na tužbu osporio Krešićeve tvrdnje da mu je narušeno psihofizičko zdravlje jer, naglašavaju, iz medicinske dokumentacije nije razvidna uzročna veza između postupanja FOI-a i narušenosti njegovog psihofizičkog zdravlja.

Ustvrdili su da se medicinska dokumentacija na koju se Krešić pozivao u postupku odnosila na razdbolje od 2011. do 2012. godine te su postavili pitanje zašto se Krešić nije i nadalje liječio ukoliko je bio kontinuirano i sustavno izložen diskriminatornom ponašanju.

Obje strane nezadovoljnje

Naglasili su da su se prema Krešiću, kao i prema svim ostalim zaposlenicima, postupali s ciljem zaštite njegovih prava osobnosti, prava na čast i dostojanstvo te da nisu postupali na način da bi ga onemogućili u obavljanju posla.

Utvrdili su i da su tijekom 2012. godine u dva navrata raspisali natječaje za radno mjesto docenta na koje se Krešić nije ni javio.

Općinski sud u objašnjenju presude navodi da su Krešću povrijeđena prava osobnosti na čast i dostojanstvo radnjama i propustima fakulteta te je donio odluku da mu se isplati 75 tisuća kuna.

Presuda je nepravomoćna te su protiv nje, kako doznajemo, i Krešić i FOI uložili žalbe tako da je taj predmet upućen na drugostupanjski Županijski sud u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije