Odana počast poginulim braniteljima iz Lepoglavske Vesi

Rijetki su krajevi u Hrvatskoj koji su bili izvan područja borbenih djelovanja, a dali toliko veliku žrtvu u Domovinskom ratu kao Lepoglavska Ves. Naime, s područja Lepoglavske Vesi u Domovinskom je ratu, braneći Hrvatsku, poginulo četiri njena žitelja – Dragutin Naglaš, Dragutin Godinić, Josip Štefanec i Marijan Matišić, piše Lepoglava.net.

Njima u spomen petu godinu za redom igra se memorijalni malonogometni turnir. Organiziraju ga udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava, Mjesni odbor Lepoglavska Ves i Udruga za sport i rekreaciju Lepoglavska Ves, a i ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Grada Lepoglave.

Već tradicionalno, odavanje počasti četvorici hrvatskih vitezova iz Lepoglavske Vesi počelo je ranojutarnjom misom zadušnicom u kapelici u Lepoglavskoj Vesi nakon koje su se okupljeni članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Grada Lepoglave, Gradskog vijeća i mjesnih odbora te braniteljskih udruga, uputili do gradskog groblja gdje su počast poginulim braniteljima odali na njihovim grobovima. Počast je tom prigodom, kod centralnog križa na gradskom groblju, odana i svim poginulim braniteljima.

Svake godine turnir otvara netko od članova obitelji poginulih branitelja. Ove godine otvorio ga je brat poginulog Marijana Matišića nakon čega su zapucali višnjički kuburaši iz Kuburaške udruge ‘Prva kubura’. Prije otvorenja turnira nazočnima se ispred ministar branitelja obratio brigadni general i pomoćnik ministra obrane Zdravko Jakop istaknuvši kako su 90-ih godina svi branitelji, kao i četvorica poginulih iz Lepoglavske Vesi, u rat krenuli kako bi danas svima bilo bolje.

– U rat su krenuli ne kako bi nešto dobili već kako bi nešto dali, a dali su ono najvrjednije – svoj život. Od tih ljudi i danas možemo učiti kako se zajedništvom mogu ostvariti svi ciljevi. Da danas na vlasti postoji naboj koji su branitelji imali 90-ih, vjerujem da bi svima bilo bolje – istaknuo je brigadni general Zdravko Jakop dodajući kako se nada da će turnir i dalje podupiran s razine lokalne uprave, ali lokalne zajednice.

Ispred gradonačelnika i Gradskog vijeća nazočne je pozdravio njegov predsjednik Robert Maček.

– Sretan sam što je i na ovom memorijalnom turniru toliko mladih jer samo prenošenjem povijesti na naše mlađe generacije, spomen na naše branitelje ostat će vječan. Rečeno je, a to trebamo pamtiti, da narodi koji zaboravljaju svoju povijest osuđeni su da im se povijest ponovi – rekao je Maček najavivši nastavak gradske podrške ovom turniru i svim aktivnostima branitelja. Najavio je i izgradnju spomen parka braniteljima u Lepoglavi.

Prije početka turnira članovima obitelji četvorice poginulih branitelja, u znak pažnje, uručeni su pokloni.

Na turniru koji je pozivnog karakter nastupilo je 10 momčadi. Pobjeda je pripala Udruzi za sport i rekreaciju Lepoglavska Ves, druga je bila Kaniža, a treće je mjesto osvojila Očura.

Najbolji strijelac turnira je Jurica Maloić iz momčadi Kaniže ,a najboljim je golmanom proglašen je Karlo Kralj iz pobjedničke momčadi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije