Adaptacija zgrade u Križanićevoj: Studenti Sjevera dobit će kvalitetniji prostor

Ključeve zgrade u Križanićevoj ulici 31/b koja je bila dio bivše vojarne i koje su do nedavno koristile udruge, Sveučilištu Sjever predao je danas, 29. lipnja, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

Zgradu površine 581 metar kvadratnih je na korištenje primio prof.dr.sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever koji je izrazio zadovoljstvo.

– Sjever više nije visokoškolska ustanova, već smo javno sveučilište koje potpomaže Republika Hrvatska, ali svi ti dobri odnosi i kvalitetna suradnja se nastavljaju. Grad je uvijek podupirao razvoj Sveučilišta, a to što se promijenio osnivač ne mijenja činjenicu da smo na korist ovom gradu.

Treći je to objekt koje sveučilište Sjever preuzima od Grada Varaždina, a odluka o njegovoj dodjeli uslijedila je prije dvije godine.

– Čekali smo da se udrugama koje su tu boravile nađe adekvatni smještaj. Lijepi je to prostor u blizini centra, a promijenit će i vizualnu sliku grada. Ovaj objekt i oni koje smo preuzeli ranije, obnovit će se sredstvima osiguranim iz Fonda za zaštitu okoliša. Izmijenit će se prozori, fasada, toplinska ovojnica i još mnogo toga.

Sjever, prema dekanovim riječima, vlastitim sredstvima ulaže u obnavljanje unutrašnjosti objekta i dovodi ga u funkciju.

– Namjena zgrade biti će nastava i znanstveni rad, dok će se u potkrovlju, koje do sad nije bilo u funkciji, napraviti 26 ureda za nastavnike, čime ćemo doprinijeti kvaliteti rada Sveučilišta.

Ukupna vrijednost obnove zgrade Z1 i Z3 iznosi oko 4 milijuna kuna, a unutarnje uređenje bez opreme oko 5 milijuna kuna.

– Sva sredstva su osigurana i obnova počinje kroz 15 dana, dok je za unutranje uređenje 13. lipnja raspisan postupak javne nabave i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana dobiti izvođača. Kraj radova je predviđen za početak zimskog semestra, dakle u ožujku iduće godine- nastavio je Milković i dodao.

– U zgradi Z3 smjestit će se dva studijska programa tehničkog usmjerenja i objekt će se maksimalno prilagoditi izvođenju. Inače Sveučilište izvodi devet studijskih programa, a do sad nismo bili u mogućnosti zadovoljiti potrebe studenata. Ipak, vjerujem da ćemo ovim proširenjem od Ministarstva dobiti mogućnost za veću upisnu kvotu jer je interes jako velik.

Milković je rekao kako im ovaj prostor nije dovoljan za budući razvoj.

– Za sve vertikale postojećih studijskih programa nemamo prostor, stoga je Sveučilište Sjever DUDI-ju podnijelo zahtjev da mu dodijeli vojranu u Optujskoj u kojoj bi bilo smješteno šest diplomski studijskih programa. Želimo studentima pružati kvalitetu.

Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

– Drago mi je da smo nakon dvije godine dali zgradu Sveučilištu Sjever na korištenje tako dugo dok se bave tom djelatnošću, uz uvjet da osigura financiranje, što je osigurano. Studenti, profesori i nastavnici dobit će viši i kvalitetniji standard za svoj rad. Sveučilište će time dati tom prostoru novu dušu. Posebno me veseli da u gradu imamo dvije investicije koje se tiču studenata – osim ovoga krenula je i dogradnja studentskog doma. Uređenjem ovog prostora u potpunosti će biti u funkciju stavljena nekadašanja vojarna u Križanićevoj te ćemo pokazati DUDI-ju kako se upravlja državnom imovinom. Važno je da kvalitetu prepoznaju i studenti te da se razvijaju novi studenstki programi – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije