VŽ KALENDAR 1757. godine donijeti prvi propisi o zaštiti od požara

10.3.1963. U Varaždinu je utemeljena Zanatsko štedno-kreditna zadruga za čijeg je predsjednika izabran Milan Majer. Zadruga je novčano pomagala obrtnicima i davala kredite za razvoj obrta.

10.3.1757. Na sjednici Gradskog magistrata Varaždina donijeti su propisi o dužnostima građana u slučajevima izbijanja požara u bilo kojem dijelu grada. Bili su to prvi propisi o zaštiti od požara, obavezama građana i cehovskih organizacija pri gašenju. Magistrat je na sjednici odlučio da se iz gradske blagajne uzme novac za kupnju četiri velike bačve, koje će napunjene vodom i smještene na zaprežna kola, u raznim dijelovima grada biti pri ruci kod gašenja. Propisi su određivali da gradski desetici svaka tri mjeseca moraju pregledati
dimnjake kuća, paziti da ne bi građani hodali ulicama i pušili. Zabranjeno je bilo noću ulice osvjetljavati svijećama. Vlasnici kuća morali su na svojim tavanima držati bačvu napunjenu vodom. Svaki od cehova dobio je posebno zaduženje i svi su morali sudjelovati u gašenju požara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije