Grad Ludbreg

Održana završna konferencija u sklopu projekta Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori

Ravnateljica STEM centra Lori Ludbreg predstavila je module koji se provode u dvije ludbreške Newton sobe...

Završna konferencija u sklopu projekta Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori danas je održana u Ludbregu. Kroz ovaj je projekt Ludbreg kao prvi grad u Hrvatskoj otvorio je Newton sobe. Regionalni znanstveni centar Lori Ludbreg rezultat je projekta kojeg uspješno provodi Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Uz Grad Ludbreg, nositelja projekta, u njemu su kao partneri sudjelovali: OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, Varaždinska županija, First Scandinavia, Međimursko Veleučilište i OŠ Sveti Đurđ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.950.302,10 eura što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić jer rekao kako je ovo jedan od najvećih projekata koje su realizirali, ali i jedan od najinteresantnijih.

– Ovo je jedan od većih projekata koje smo realizirali, a priznajem i najinteresantniji. Vidjeli smo kako ta priča izgleda i odlučili prilagoditi jednom našem već ranije pripremljenom projektu. Uspjeli smo dobiti gotovo tri milijuna eura, uložiti u ove prostore i omogućiti ne samo našoj djeci, nego hrvatskom obrazovnom sustavu da vidi da obrazovanje može biti drugačije, da može biti privlačno, interesantno i zabavno – rekao je gradonačelnik Bilić.

Ravnateljica STEM centra Lori Ludbreg predstavila je module koji se provode u dvije ludbreške Newton sobe, Alfi i Beti. Ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjeno je učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.

-Svi moduli koje smo razvili morali su proći kontrolu, o svakoj rečenici i aktivnosti detaljno se razmišljalo, prilagođeni su učenicima određene dobi i jako puno rada učitelja uloženo je prije ulaska djece u Newton sobe. Zahvaljujem se svima, od ekipe Grada Ludbrega na provedbi projekta, Županiji na podršci i svim partnerima na projektu. Najviše zahvaljujem našim učiteljima koji su prošli edukacije, treninge i proveli brojne sate da bismo stali pred učenike. Nadamo se ući u svaku školu u Hrvatskoj kroz dolazak učenika ovdje na terensku nastavu. Vjerujemo da obrazovni sadržaj kojeg imamo to i zaslužuje – rekla je Željka Marković-Bilić.

Mario Bontek, ravnatelj OŠ Sveti Đurđ i Newton učitelj, instruktor letenja slaže se kako su Newton sobe odlična dopuna školskom programu i mjesto gdje se uči na inovativan način.

– Znanje se ovdje dobiva igru i na zabavan način. Iz Newton soba učenici odlaze s osmijehom i obogaćeni znanjem dobivenim kroz igru. To su znanja iz različitih područja, matematike, fizike, biologije, tehničke kulture, biologije i to kroz različite module. Posebno im je zanimljiv modul „U zraku s brojevima“ koji povezuje skoro sve STEM module. Učenici su prezadovoljni ovim projektom, svi koji dođu u Newton sobe oduševljeni su opremom, načinom i pristupu radu – pojašnjava Bontek.

Učenici pak potvrđuju da im je ovaj projekt pomogao u obogaćivanju znanja. Matej iz Osnovne škole Veliki Bukovec i Ivona iz Osnovne škole Sveti Đurđ kažu kako je ovo novi način stjecanja znanja, a poseban bonus, ističu, bila su i putovanja u Norvešku.

– Ovi moduli jako mi se sviđaju, učimo kroz praksu i pokuse, nema teorija. Najdraži mi je simulator leta u kojem postajemo pilot. Gumbići i tipke koje su unutra stvaraju pravi dojam leta, krećemo se gore, dolje, lijevo, desno, moramo poletjeti, sletjeti. Ovakav način učenja puno nam je jednostavniji i znatno više doprinosi stjecanju novih znanja – zaključuje Ivona.

Najnovije