U planu otvaranje Međugeneracijskog centra Lepoglava vrijednog 700 tisuća eura

Osim infrastrukturnih projekata, Grad Lepoglava ispunjavajući svoju viziju iz Gradske razvojne strategije planira i niz društvenih projekata koji su usmjereni primarno na same građane. Planiranje jednog takvog projekta, radnog naziva ‘MEDGEN’ (Jačanje i širenje međugeneracijske pomoći na razini lokalnih zajednica) ovih je dana završeno u Ljubljani gdje je održan radni sastanak projektnih partnera, među kojima je i Grad Lepoglava.

– S partnerima iz Slovenije razvijali smo ideju projekta kojim želimo pomoću aktivnog uključivanja svih starosnih grupa u društveni život, podignuti razinu međugeneracijske solidarnosti i time doprinijeti smanjenju negativnih učinaka demografskih promjena, odnosno starenja stanovništva. To želimo postići promjenama u javnim politikama te uspostavom novih standarda, odnosno inovativnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici preko neformalnih oblika učenja, aktivnog i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena svih generacija, cjeloživotnog učenja u budućem Međugeneracijskom centru u Lepoglavi. Uredit ćemo prostor, zaposliti nekoliko ljudi i kroz ovaj projekt bitno utjecati na bolji društveni položaj starije populacije, ali i mlade koja će biti okosnica projekta – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač nakon održanog sastanka i spomenuo kako je planirani proračun navedenog projekta 700.000,00 eura, a projekt bi trebao trajati dvije godine.

Kako je spomenuto na sastanku, na cjelokupnom teritoriju kojeg obuhvaća Prekogranični program suradnje između Slovenije i Hrvatske moguće je primijetiti demografski trend opadanja broja stanovnika i starenja stanovništva. Demografski trendovi su nekoliko puta povoljniji u gradskim sredinama gdje se broj stanovnika povećava, ali na račun doseljavanja stanovnika iz ruralnih sredina. Odseljavaju se prije svega mladi koji u gradskim sredinama traže zaposlenje. Ovi trendovi negativno utječu na razvoj pograničnih ruralnih područja i oslabljuju lokalne razvojne potencijale.

Zbog sve većih razlika u brojčanoj zastupljenosti pojedinih generacija, sve se više primjećuje nepoznavanje mlađih i starijih generacija. Razlike se javljaju u znanju i vrednotama i znače sve veći jaz između generacija, dok istovremeno sprečavaju protok znanja koji bi mogao obogatiti i jedne i druge, poboljšati životne uvjete u lokalnim zajednicama i tako doprinositi jačanju lokalnih razvojnih potencijala.

Problemi se prije svega javljaju u sve većoj socijalnoj isključenosti starih i mladih i u sve manjoj međugeneracijskoj povezanosti, što na kraju može dovesti do međugeneracijskog sukoba. Uz sve to, potrebno je dodatno naglasiti činjenicu da se lokalne zajednice zbog starenja stanovništva suočavaju s dodatnim problemima povećanja potrebe za opskrbom i njegom starijih osoba.

Zajednički problem svih područja, kako na slovenskoj tako i na hrvatskoj strani je nedostatak svijesti stanovništva o značajnosti međugeneracijske solidarnosti, značenju cjeloživotnog učenja te negativnim efektima socijalne i društvene isključenosti, prije svega starijih osoba.

S provedbom projekta se ukazuju mogućnosti kako bi se uklonili odnosno ublažili ti problemi postavljanjem i širenjem mreže tzv. međugeneracijskih centara (MC), koji bi svojim aktivnostima pružali standardizirane programe za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje i cjeloživotno učenje. Jedan takav trebao bi se otvoriti nakon provođenja ovog projekta za koji se Grad Lepoglava također natječe na INTERREG natječaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije