Osnovna škola Podrute međunarodnim projektom rješava problem (ne)čitanja

Osnovna škola Podrute sudjeluje u projektu programa EU Erasmus + ‘Building Resources and Innovation to Develop Global Education’ kratko nazvanog ‘The Bridge’.

Projekt ima dvije ključne aktivnosti, suradnju za inovacije i razmjenu dobre prakse. U projektu sudjeluje devet zemalja: Velika Britanija kao koordinator te Nizozemska, Norveška, Španjolska, Francuska, Italija, Slovenija, Poljska i Hrvatska te partneri na Twin Spaceu: Makedonija, Srbija, Abanija i Gruzija.

Sam projekt započeo je 1. rujna prošle godine i trajat će kraja kolovoza 2018. Ukupna vrijednost projekta je 397 tisuća eura od čega financijska potpora za školu u Podrutama iznosi 47,5 tisuća eura.

Inače, unutar samog projekta postoje i manja partnerstva kojima je cilj rješavanje zajedničkih problema, a škola u Podrutama u slijedećih je pet dana domaćin jedne takve aktivnosti. Naime, trilateralnom partnerstvu između Norveške, Slovenije i Hrvatske zajednički je problem (ne)čitanje. Susretom poput ovog, koji se održava u Osnovnoj školi Podrute, nastojat će se rješavati taj problem.

Sve je započelo prigodnom svečanošću u prostorima škole kojom je ujedno označen početak petodnevnih aktivnosti. Na samom početku ugodan boravak gostima u Novom Marofu zaželjeli su ravnateljica škole Biserka Ratković i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Gradonačelnik je ujedno pozvao goste iz Slovenije i Norveške da iskoriste ovih nekoliko dana za upoznavanje Novog Marofa te načina života u novomarofskom kraju.

Što se tiče samih petodnevnih aktivnosti u Osnovnoj školi Podrute, kroz razne radionice, poticat će se učenici na čitanje. Tema susreta su legende i sve su aktivnosti obilježene tom tematikom. Čitat će se ili prepričavati legende, slušat će predavanje Tibora Martana o vješticama i vilama novomarofskog kraja, a razgledat će se Varaždin i čuti sve o legendi odnosno o požaru u Varaždinu. Osnovnoškolci će posjetiti Veliki Tabor i Zagreb, gdje će se upoznati s gornjogradskom legendom o vješticama u Zagrebu. Održat će se i razne radionice za poticanje čitanja vezane uz sam sadržaj tekstova, informatička radionica u programu Hot Potatoes zatim razne igre u šumi te likovne radionice.

Glavni ciljevi i zadaci projekta su suradnja između nastavnika i učenika iz škola smještenih u devet zemalja, poticanje kreativnosti učenika i jačanje njihovog samopouzdanja, razvijanje jezičnih vještina učenika, razvijanje svijesti o medijima, razvijanje poduzetničkog duha kroz razvoj ICT vještina. Zatim tu je i stjecanje novinarskih vještina, poticanje ljubavi prema literaturi, razvijanje čitalačke pismenosti, mobilnost učenika i nastavnika, promocija vlastite zemlje i kulture te niz drugih ciljeva poput obogaćenja nastavnog plana i programa, razmjene iskustava ili pak poboljšanja komunikacijskih vještina.

Konkretno projekt uključuje izradu digitalnih novina koje će biti poveznica svim aktivnostima koje će se provoditi jer će u njima biti prikazani svi rezultati (fotografije, članci…). Kroz period od tri godine učenici će pripremiti devet izdanja novina. Obuhvaćat će vijesti iz različitih područja (sport, povijest, znanost, književnost, gastronomija, kultura, tehnologija, zdravlje, astronomija…). Novine će imati i reklamni prostor za obavijesti unutar škole koji će se prodavati pomoću virtualnog novca i dionica s ‘burze’.

Sadržavat će i posebna izdanja s različitim temama zatim zabavni kutak, poslovne novosti – analizu troškova života po zemljama te vremensku prognozu. Prvo izdanje novina predstavit će partnerstvo i svaku školu unutar partnerstva, uključujući linkove na web stranice škola i eTwinning prostor te rezultate ‘logo natjecanja’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije