Škola i prehrana: Na Petoj osnovnoj djeca obožavaju variva, a jedu čak i humus!

>> Škola i prehrana: Na Petoj osnovnoj djeca obožavaju variva, a jedu čak i humus!

Gotovo svake godine bombardirani smo novim istraživanjima na temu pretilosti i nepravilnih prehrambenih navika Hrvata i ostalih svjetskih nacija i gotovo svake godine polako se penjemo prema vrhu neslavne ljestvice. Iako imamo sve predispozicije za pravilnu i uravnoteženu prehranu, ‘zapadnjački’ i brzi način života sve se više uvlači i u varaždinsku svakodnevicu, a utjecaj toga je pogotovo vidljiv na onim najmlađima – školarcima.

Kako sve ne bi ostalo na pustim pričama i seminarima o pravilnoj prehrani, pobrinula se grupa entuzijasta predvođena osobljem V. osnovne škole Varaždin i nutricionistima, profesorima Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin – Anitom Car Kolarić, dipl. ing., i Davorom Hostićem, dipl. ing.

– Ideja o suradnji javila se na seminaru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na kojem sam sudjelovao zajedno s našom kuharicom, gdje smo zamolili nutricioniste Anitu Car Kolarić i Davora Hostića za pomoć pri osmišljavanju dnevnog jelovnika za naše učenike – objašnjava ravnatelj V. osnovne škole Varaždin Mario Šipek.

Profesori nutricionisti shvatili su to kao ozbiljan zadatak te su uskoro predložili jelovnike bazirane na pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, kuhanim obrocima energetski i nutritivno usklađenim s preporukama za prehranu djece u osnovnim školama.

– Iz prehrane su u potpunosti izbačene pizze, paštete, hrenovke, punjena slatka peciva, a kao zamjenu serviramo integralni ili kukuruzni kruh, kuhana variva, pureću šunku i povrće – naglašava kuharica Liljana Erceg, dodajući da je ova prehrana i za nju bila izazov u početku.

– Morali smo nabavljati nove kuhinjske uređaje kakve do sad nismo koristili, poput štapnih miksera i sokovnika, a budući da dnevno poslužujemo više od 330 obroka, koji su sada većinu dana u tjednu kuhani, novi režim zahtijeva bolju organizaciju rada i pomoć kuhara produženog boravka.

Kuhinju su opremili uz pomoć poslovnih partnera i dobavljača, a zanimljivo je da se ova promjena u prehrani nije osjetila u roditeljskom džepu.

– Cijenu školske kuhinje određuje Grad Varaždin, tako da mi nismo smjeli izlaziti van cjenovnog okvira, što je bio dodatni izazov za nutricioniste. Cijena obroka po danu je svega četiri i pol kune, a za taj novac djeca svakodnevno jedu variva, fermentirane mliječne napitke, zdrave namaze i tople napitke (čaj i kakao). Ponosni smo što smo započeli ovaj pilot program jer dokazuje da je moguće pružiti nutritivno uravnotežen obrok za cijenu prijašnjeg nutritivno neuravnoteženog obroka – naglašava ravnatelj, dodajući kako postoje druge škole u županiji koje također svojim učenicima poslužuju kuhana jela, no kako je V. osnovna ipak jedina koja to radi uz strogi nadzor nutricionista.

Na kraju svakog tjedna učenici ispunjavaju anketne listiće o prošlotjednoj prehrani, gdje imaju priliku napisati što im se dopalo, a što ne, kako bi se neke stvari ubuduće izbacile iz jelovnika odnosno zamijenile djeci dražim obrocima, a sve u skladu sa smjernicama pravilne i nutritivno uravnotežene prehrane.

Prema dosadašnjim anketama gotovo 70% učenika tvrdi da je ovaj način prehrane bolje od prijašnjeg, a više od 80% kaže kako se sada za vrijeme obroka mogu zasititi više nego prije početka pilot projekta.

– Učenici sami dolaze do uslužnog pulta u kuhinji gdje im poslužujemo hranu, a kad pojedu gotovo uvijek mogu dobiti još, a na naše iznenađenje, većina učenika u red staje po nekoliko puta. Ponekad se zna dogoditi da su na jelovniku jela na koja djeca nisu navikla, no i to će se vjerojatno uskoro promijeniti – sa smiješkom kaže kuharica.

Neka od ‘neobičnih’ jela koja se sad nalaze na dječjem jelovniku su i humus, odnosno namaz od slanutka, na crnom kruhu ili žganci, odnosno palenta s jogurtom, za koju su nam priznali da veliki broj djece nikad nije ni probao odnosno nije znao što je to.

Na dan kad smo posjetili osnovnoškolce za vrijeme odmora na meniju su bile zobene pahuljice s mlijekom, bananom i medom. U redu se čekalo nekoliko puta.

– Meni je ovo jako fino, ali to nisam jela nikad prije, ove pahuljice unutra. Malo sam probala i još jedem. Baš ne volim bananu, ali mi je ovak smiksana jako fina – priznala nam je Tia Crkvenčić iz 2.B razreda, nakon što smo se progurali do njihovog stola.

– Ovo radimo uz veliku pomoć učitelja, a i roditelja. Na dane kad su na jelovniku jela manje poznata djeci, učitelji prije odmora potaknu učenike da barem probaju jelo, odnosno pokušavaju im približiti namirnice s jelovnika. U većini slučajeva nakon što djeca probaju nepoznato jelo, svidi im se. Ipak su to neka jela koja su ‘jeli naši stari’ – tvrdi Šipek te dodaje kako su prije uvođenja novog jelovnika prikupili informacije o prehrambenim navikama djece odnosno alergijama na određene vrste namirnica te da pri svakom obroku postoji mogućnost prilagodbe djetetu koje iz određenih razloga tu namirnicu ne smije konzumirati.

Potvrdila je to i školska kuharica, koja ističe kako s nutricionistima Car Kolarić i Hostić ima korektan odnos, odnosno kako su uvijek spremni izaći u susret ukoliko je za neko predloženo jelo potrebna preinaka.

Zanimljivo je da je cijeli projekt osmišljen bez dodatne papirologije, plaćanja, ugovora ili ostalih komplikacija. Sve što je bilo potrebno je jako puno truda, kako sa strane nutricionista tako i sa strane ravnatelja i osoblja V. osnovne škole.

U školi naglašavaju kako im je drago da su s ovim projektom započeli te se nadaju da će uspjeti barem donekle utjecati na prehrambene navike učenika, čak i kad su kod kuće. Uz veliku zahvalu nutricionistima, nadaju se kako će ovakva prehrana postati standard školske prehrane, a ako je suditi po dječjem oduševljenju varivima i ostalim spremljenim jelima, vjerujemo da ovaj projekt ima budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije