Prešernov dan proslavljen uz predstavljanje knjige o Slovencima u Varaždinu

U organizaciji Slovenskog kulturnog društva Nagelj i Hrvatsko slovenskog društva prijateljstva iz Varaždina u Županijskoj palači u Varaždinu održano je predstavljanje knjige ‘Slovenci u Varaždinu i Varaždinskoj županiji’ autora dr.sc. Filipa Škiljana, a sve u okviru obilježavanja Slovenskog nacionalnog praznika ‘Prešernovog dana’.

Predstavljanju knjige su uz veliki broj zainteresiranih građana te pripadnika slovenske nacionalne manjine nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, nekoliko općinskih načelnika te vijećnika Županijske skupštine.

Prisutne je na početku pozdravila predsjednica Hrvatsko slovenskog društva prijateljstva Varaždin Barbara Antolić Vupora istaknuvši važnost obilježavanja Prešernovog dana te njegovanja slovenske povijesti i kulture na ovim prostorima.

Prostor buduće suradnje

Zamjenik župana Alen Kišić je čestitao okupljenima Slovenski nacionalni praznik te naznačio kako pripadnici slovenske nacionalne manjine aktivno i redovno sudjeluju u društvenom životu Varaždinske županije.

– Ovo je lijepa tradicija obilježavanja Prešernovog dana na području naše Županije u kojoj živi nešto manje od 500 Slovenaca. Brojem ih je vrlo malo, ali su zaista aktivni i Županija s njima njeguje odličnu suradnju. Vrijedi spomenuti projekt učenja slovenskog jezika u nekim našim školama, mnogi naši učenici već su boravili u Sloveniji na razmjenama i studijskim putovanjima, a obzirom da Varaždinska županija graniči s Republikom Slovenijom cilj nam je da ovaj prostor bude područje suradnje, zajedničkog suživota te promicanja tolerancije i međusobnog uvažavanja – rekao je zamjenik župana.

Važno je istaknuti kako tradicionalno SKD Nagelj i Hrvatskoslovensko društvo prijateljstvo središnju proslavu Prešernovog dana na području Varaždinske županije u HNK-u u Varaždinu, a ove godine će u nedjelju 21. veljače biti održan koncert Puhačkog orkestra Šentjernej s mjuziklom ‘Ljubezen vse premaga’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije