VŽ KALENDAR Donijeta odluka o oslobađanju varaždinskih trgovaca plaćanja poreza

5.3.1918. U Varaždinu je rođen Antun Gertner, kemičar, sveučilišni profesor. Maturirao je na gimnaziji u rodnom gradu, farmaciju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je redovni profesor na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i pročelnik Zavoda za analitičku kemiju. Proučavao je sastav pitkih i otpadnih voda, bavio se ekoloških istraživanjima o čemu je u domaćim i inozemnim časopisima objavio brojne znanstvene članke. Antun Gertner umro je u Zagrebu 26. lipnja 1993.godine.

5.3.1786. U Zagrebu je umro biskup Josip Galjuf. Rođen je u Varaždinu 20.studenoga 1722.godine, u Beču je završio bogosloviju i u Rimu 1744.godine doktorirao teologiju. Nakon što je u Zagrebu zaređen za svećenika, bio je župnik u Dubravi, 1745.godine postao je zagrebačkim kanonikom, rektorom Hrvatskog kolegija u Bologni, prisjednikom i prelatom Banskog stola. Za zagrebačkog biskupa imenovan je 1772.godine. Biskup Josip Galjuf izdao je prvu hrvatsku crkvenu pjesmaricu: ‘Crkvene pjesme za svetu misu i prije propovijedi, s litanijama i molitvama”, u varaždinskoj Tratnerovoj tiskari 1776.godine tiskao je “Epistolu” – okružnicu zagrebačkom kleru, te druge vjerske spise. Kao veliki dobročinitelj podigao je dom za nemoćne svećenike u Novoj Vesi.

5.3.1718. Na sjednici Gradskog poglavarstva koju je sazvao gradski sudac Gregur Zebec, donijeta je odluka o oslobađanju varaždinskih trgovaca plaćanja poreza ‘Vagovine’. Bio je to porez na svu robu ponuđenu na prodaju u gradu. Dok su domaći trgovci oslobođeni, trgovci iz drugih gradova i dalje su plaćali ‘Vagovinu’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije