U Muzeju Međimurja 3. i 4. listopada drugi festival stripa

Istaknuti ilustrator i strip crtač Igor Kordej, glavni je gost festivala stripa u organizaciji udruge ‘STRIPoblaČAK’, koji će se održati 3. i 4. listopada 2015. godine u prostorima Muzeja Međimurja Čakovec.

Originali Kordejovih ilustracija i stripova nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama po cijelom svijetu, od Washington Library of Kongres, do ureda Georgea Lucasa. Dobitnik je brojnih nagrada za ilustraciju i strip (nagrada žirija u Gijonu 2005.godine, te nagradu publike u Reimsu 2007. godine). Godine 2013., primio je najviše francusko odlikovanje za kulturu, odličje ‘Viteza reda umjetnosti i književnosti’ za ukupan doprinos umjetnosti i kulturi u Francuskoj i svijetu.

U goste im i ove godine stiže Helena Klakočar Vukšić. Njezin dnevnik u stripu ‘Nemirno more’, inače prozvan i europskom autorskom strip atrakcijom, promovirat će prvi dan festivala. Za tu je knjigu na najvećem festivalu stripa u Angoulemeu dobila nagradu ‘Aph-Art’, za najbolji strip stranog autora objavljen na francuskom jeziku.

Uz ‘Grand Prix’ za ‘Tupka’ Nedjeljka Dragića u Montrealu 1971. godine, to je najvažnije priznanje koje je ikada netko od hrvatskih strip autora dobio u inozemstvu. Autorica je svoje ‘Nemirno more’ promovirala i izlagala od Pariza do Sarajeva, te imala izdanja u nekoliko zemalja (za talijansko izdanje pogovor je napisao Predrag Matvejević). Nakon 15 godina izdavač ‘Vedis’ Veljka Krulčića, objavio je prvo hrvatsko izdanje ove autorske strip atrakcije.

– Povodom 80 godina stripa u Hrvatskoj, odlučili smo prikazati nekoliko filmova o našim strip autorima. Tako ćemo prikazati filmove ‘Bešumna kretanja Helene Klakočar’, zatim «Bordo – vječna stipovska mladost’, te film ‘B…kao Beker, Z…kao Zaviša’. Svi ovi filmovi u produkciji su Veljka Krulčića, koji je ujedno i gost našeg drugog po redu strip festivala , kažu organizatori festivala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije