FOTO: Oko 1500 gostiju na Drugim danima vrganja, pozdravila ih grofica Lujza

>> FOTO: Oko 1500 gostiju na Drugim danima vrganja, pozdravila ih grofica Lujza

U nedjelju, 13. rujna, održana je manifestacija naziva 2. Dani vrganja u Paki, koja je uz obilje događanja okupila rekordan broj ljubitelja ‘kralja svih gljiva’. Uvodno je u novomarofskom Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ održan okrugli stol o uzgoju i berbi gljiva, kojom je prilikom bilo riječi i o ulozi lokalnih akcijskih grupa u razvoju ruralnih područja.

Okupljanje u Paki počelo je u nedjelju ujutro registracijom 150-tero berača natjecanja u berbi vrganja, a potom i u pripremi hrane s vrganjima.

Tijekom dana održana je i tradicionalna likovna kolonija LuNoM, potom i promocija streličarstva, paraglajdinga, biciklizma, lova i ribolova, a promovirano je lovište obitelji Erdődy zvano Zvjerinjak te je gostima omogućena vožnja kočijom do podnožja Utvrde Paka.

Cilj manifestacije promicanje je vrijednosti lokalne zajednice, zaštita prirodnih dobara, podizanje ekološke svijesti, te očuvanje izvornih običaja i povijesnih vrednota domaćeg kraja.

Posjetiteljima Vrganijade bio je omogućen obilazak i označavanje lokaliteta dabrova, potom stručna determinacija ubrane količine i sadržaja gljiva od strane predsjednika HMGS profesora Branka Bartolića, kao i stručni obilazak Utvrde Paka uz demonstraciju vojnih uniformi iz tog vremena te 3D prezentaciju utvrde.

Gastronomske specijalitete sa i od vrganja i tartufa pripremao je kulinarski stručnjak Damir Crleni, a predvečer su proglašeni pobjednici natjecanja.

Pokrovitelji manifestacije bili su Udruga privatnih šumovlasnika Graber, LAG PRIZAG, općine Breznički Hum i Breznica, Grad Novi Marof i Turistička zajednica Grada, a manifestaciju je u pratnji domaćina, načelnika općine Breznički Hum, obišla i grofica Luiza, koja je rado popričala i družila se s posjetiteljima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije