VŽ KALENDAR Varaždinu potvrđene privilegije slobodnog kraljevskog grada

25.2.2007. U Varaždinu je umro doktor Mihovil Posavec, liječnik specijalist opće prakse, voditelj sportske ambulante, sportski djelatnik. Rodio se 13. listopada 1942.godine u Karlovcu, gimnaziju je maturirao u Varaždinu, a Medicinski fakultet diplomirao je u Rijeci. Uz redovni liječnički posao radio je kao klupski liječnik nogometaša Varteksa i Slobode, hrvača Varteksa i rukometašica VIS-a. Biran je za predsjednika Sekcije sportskih liječnika Varaždina. Mihovil Posavec, kao vrhunski stručnjak za sportske ozljede, vodio je zdravstvenu brigu o igračima mlade nogometne reprezentacije Hrvatske i 1990.godine bio je liječnik ženske rukometne selekcije Europe. Među sportašima i Varaždincima bio je omiljen zbog skromnosti i spremnosti da uvijek pomogne sportašima.

25.2.1752. U Remetincu kraj Novog Marofa u 47.godini umro je franjevac Mauricije Bednjak, profesor teologije. Rođen je u Remetincu. Kao sedamnaestogodišnji mladić postao je član franjevačke provincije svetog Ladislava, filozofiju je studirao u Kloštru, a u Varaždinu je završio filozofiju i teologiju. Bio je župnik u Virovitici, zatim je radio kao profesor filozofije i teologije u Varaždinu, Remetincu, Čakovcu, Virovitici i Pečuhu. Od 1744.do 1750. godine Mauricije Bednjak bio je dekan varaždinske bogoslovne škole.

25.2.1397. Kralj Sigmund primio je delegaciju Varaždina koja ga je došla moliti da potvrdi privilegije koje je imao Varaždin kao slobodni i kraljevski grad. Kralj je to učinio, a zauzvrat Varaždinci su se obvezali da će svake godine za Miholje kralju davati 100 zlatnih forinti poreza zvanog ‘Miholjčica’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije