Dan plavog irisa: Preventivnim pregledima može se spriječiti rak debelog crijeva

>> Dan plavog irisa: Preventivnim pregledima može se spriječiti rak debelog crijeva

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva jedan od dva najčešća sijela raka te drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti. Podaci su to koji ukazuju kako je potrebno provoditi preventivne akcije kako bi građani postali svjesni važnosti redovite kontrole. Upravo su zato članovi Udruge ILCO Varaždin ove subote, 30. svibnja, u prijepodnevnim satima na Franjevačkom trgu održali edukativnu akciju povodom Dana plavog irisa – Dana prevencije raka debelog crijeva.

– Ovo je već sedma godina zaredom da se ovakva preventivna akcija održava. Građanima dijelimo informativne letke i plave irise, koji su simbol borbe protiv raka debelog crijeva. Jabuka je simbol zdrave prehrane koja je itekako važna u prevenciji. Pozivamo i ljude da se odazovu na testiranje krvi u stolici, što je dio Nacionlanog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Dodatno je zanimljivo što se uz naš štand nalazi i velika maketa debelog crijeva kroz koju se može ‘prohodati’ te time dodatno osvještavamo građane da se brinu za zdravlje – objasnio je predsjednik Udruge ILCO Ivan Kovačić.

Otkrivanjem raka u ranoj fazi mogu se spasiti mnogi životi jer je bolest izlječiva ako se na vrijeme otkrije i počinje s liječenjem. Postoje metode pregleda, a testiranje nevidljive krvi u stolici i kolonoskopija samo su neke od njih.

– Dobra je i ohrabrujuća vijest kako pada broj smrtnih slučajeva u Varaždinskoj županiji. Primjerice, 2013. stopa smrtnosti bila je 43 posto dok je 2014. iznosila 40 posto. To je pokazatelj da se ovakve akcije itekako isplate jer osvještavamo i potičemo građane na redovne preglede – objasnila je doktorica Ljiljana Plačko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije