“Aviončićima pozitive” devetomjesečni Erik povezao Varaždince

Iznimno rijetka i teška bolest devetomjesečnog Erika Fischera iz Varaždina povezala je, zahvaljujući pozitivnom i kreativnom duhu njegovih roditelja, brojne stanovnike ovoga grada, ali i ostale hrvatske građane, koji danas drže palčeve za hrabroga mališana.

Danas u 11 sati u Nizozemskoj Erik je podvrgnut postupku transplantacije matičnih stanica, koja bi mu trebala pomoći u hrvanju s bolešću čiji je stručni naziv – mukopolisaharidoza tip 1H, odnosno Hurlerina bolest. Erikovi roditelji Ivor i Marina tom su prigodom na Facebooku pokrenuli akciju pod nazivom “Erikovi aviončići pozitive”, kojoj se u kratkom vremenu pridružilo više od tisuću korisnika ove društvene mreže.

– Uzmete komad papira i na njemu napišete ili nacrtate neku pozitivnu poruku. Možete samo napisati “Erikov aviončić pozitive” ili nacrtati srce ili smajlića, a ako ste kreativniji i dobro raspoloženi, ubacite i neku inspirativnu poruku. Preklopite papir i od njega napravite aviončić. Aviončić stavite negdje gdje će ga netko pronaći i vaša poruka će njemu ili njoj uljepšati dan i možda potaknuti tu osobu da zbog napisanog ili nacrtanog bar na pet minuta bude dobre volje i bolji čovjek prema svijetu oko sebe – stoji u pozivu.

Fotografije aviončića, kao i klinaca i njihovih roditelja kako ih izrađuju, pristižu iz minute u minutu, šaljući jasnu poruku obitelji Fischer da u svojim problemima nisu sami. Podrška je možda simbolična, ali nemjerljivo važna.

– Vaš odaziv na ideju o aviončićima je nevjerojatan. Cijelo popodne se čudim… Nemojte misliti da ste samo kliknuli lajk, stavili srce u komentar i preklopili papir u avion, jer niste napravili samo to, nego puno više. Ova masa pozitivne energije daje nam krila ko karton Red bulla – riječi su mame Marine.

Obitelj Fischer ima i kćerkicu Tenu, koja je tek na pragu četvrte godine, koju tata naziva “svojom lavicom”.- Tena je u svojim tako nježnim i osjetljivim godinama shvatila i prihvatila da joj nema malog brace, a pogotovo mame! Trenutno sam najponosniji suprug i tata na svijetu – napisao je Ivor Ficher.

Pred obitelji je još mnogo borbe za Erikovo zdravlje. Ova genetska metabolička bolest, kažu, toliko je rijetka da se većina pedijatara s njom ne sretne ni jednom u svojoj karijeri! No, obitelj ide korak po korak, dan za danom. Nakon odrađene kemoterapije, danas je na redu transplantacija.

Naizgled niskih, ali zapravo iznimno rizičnih deset posto je mogućnost da postupak završi loše. “Erikovi aviončići pozitive” tu su da tu brojku smanje na najmanju moguću…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije