Komunalni redari postat će gradska policija, moći će i legitimirati građane!

U sjeni rasprave o poreznom statusu komunalne naknade, od koje se godišnje prikupe oko dvije milijarde kuna, ispod radara prolaze nove odredbe o komunalnim redarima. Prema Vladinu Prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se već nalazi u saborskoj proceduri, komunalni će redari ubuduće dobiti šire ovlasti.

Jedna od njih je da će komunalni redar dobiti ovlast da legitimira građane pa će mu svi za koje procijeni da su prekršili pravila o komunalnom redu morati pokazati osobne iskaznice ili neke druge isprave. Dosad su kod legitimiranja ‘prijestupnika’ redari imali najmanje problema s identitetom vozača jer su do vlasnika vozila dolazili preko registracijskih pločica.

Izmicali su im, međutim, vlasnici pasa koji su na primjer svoje pse vodili bez lajne ili nisu čistili za njima jer ih nisu mogli legitimirati bez prisutnosti policije. Povrh te odredbe, koja je već ugrađena u prijedlog zakona, Udruga gradova, na čijem je čelu HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, traži da komunalni redari prerastu u gradske policajce!

Gradska policija

Udruga gradova pripremila je prijedlog da se komunalno redarstvo preimenuje u gradsku policiju ‘jer je taj naziv primjereniji poslovima koji su mu stavljeni u nadležnost, a i psihološki bi olakšao provedbu mjera propisanih prijedlogom zakona’. Inicijativu za preoblikovanje komunalnog redarstva u gradsku policiju jednoglasno je prihvatila skupština Udruge gradova, koja broji 125 od 128 gradova u RH, u studenome 2017. godine.

Odore i službene iskaznice gradske policije bile bi unificirane za cijelu zemlju, s pripadajućom oznakom grada. Osim što bi dobio ovlast da pregleda osobne isprave i utvrdi identitet stranke, komunalni redar, prema prijedlogu zakona koji je u saborskoj proceduri, imao bi pravo stupiti na okućnicu i ući u dvorište zgrade ili druge građevine, zatim na šumska, poljoprivredna i druga zemljišta bez obzira na njihovu namjenu te ih pregledati. Također, redar može narediti vlasniku, odnosno korisniku da u nužnom opsegu ukloni drveće, drugo raslinje, životinje i druge stvari ako ometaju obavljanje pregleda.

Nadalje on može uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih osoba nazočnih nadzoru, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.). Uz izricanje mandatnih kazni na samom mjestu, komunalni redar ima pravo i obvezu podnijeti optužni prijedlog, odnosno kaznenu prijavu za kršenje zakona, a za posao redara obvezna je četverogodišnja ili petogodišnja srednja škola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije