ANTIFAŠISTI KONTRA ‘Micanje Ranjenog borca brisanje je kulturne baštine grada’

Izjava umjetnika Stephana Lupina o postavljanju njegove nove skulpture ‘Vatreni anđeo’ ispred Vile Bedeković, što znači i micanje postojeće skulpture ‘Ranjenog borca’, izazvalo je brojne reakcije varaždinske javnosti.

> PRIJEPORI Lupinova skulptura umjesto partizanskog spomenika kod vile Bedeković!?

Na takvu inicijativu reagirali su i Antifašisti Varaždinske županije i to putem svojeg Facebook profila.

– Antifašisti se protive uklanjanju skulpture ‘Ranjenog borca’! Riječ je o posljednjem takvom obilježju u centru grada. Nakon izmjena nazivlja ulica, trgova, ustanova te uklanjanja većine spomen-ploča, bista i spomenika, protivimo se da se sada, na 75. godišnjicu 1943. godine, kada je u neposrednoj blizini Varaždina niknula slobodna Podravska republika, ukloni posljednja statua antifašističkom otporu koji su pružali građani Varaždina tokom krvavih 4 godina – istaknuli su.

Također su pozvali gradsku vlast, koja se jučer distancirala od izjave Stephana Lupina, da, umjesto provedbe takve ideje, restaurira već postojeći spomenik.

– Pozivamo gradsku vlast, gradonačelnika Čehoka i stručne službe da ‘Borca’ restauriraju kao i sve ostale preostale spomenike. Autor ‘Borca’ je Radoslav Terstenjak, varaždinski umjetnik, uklanjanje njegove biste je brisanje kulturne baštine grada Varaždina! – zaključili su Antifašisti Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije