RADIMIR ČAČIĆ ‘Grad Ivanec mora predložiti prostor za organiziranje dežurstva’

Nedavno smo pisali kako je ministar zdravstva Milan Kujundžić od Varaždinske županije zatražio objašnjenje o neprovođenju zaključaka oko Hitne medicinske pomoći u Ivancu.

Iz grada Ivanca podsjećaju kako je još 13. listopada 2017. godine na sastanku u Ministarstvu zdravstva dogovoreno da će se u Ivancu uvesti posebno dežurstvo s doktorom i medicinskom sestrom vikendom i blagdanom i da je to stručno najopravdanije rješenje koje se može odmah realizirati.

> Ministar od Županije zatražio objašnjenje o (ne)provođenju zaključaka oko Hitne

No, umjesto da se dogovor postignut u Kabinetu ministra ispoštuje i provede u djelo, od strane Varaždinske županije i zdravstvenih institucija u njenoj ingerenciji u međuvremenu je uslijedilo izigravanje realizacije dogovorenog, kažu iz Grada Ivanca.

Odgovor smo potražili kod župana Varaždinske županije, Radimira Čačića.

– Mrežom hitne medicine za područje Varaždinske Županije ugovoreno je 25 timova T1 (10 u Varaždinu i po 5 u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu). Zavod za hitnu medicinu Varaždinske Županije je na lokaciji Ispostave Ivanec uz navedenih 5 timova Tl, utemeljio i rad 5 trijalnih timova. Kontrolom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje utvrdeno je da se radi o pravno nepostojećem obliku pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti izvanbolničke hitne medicine zbog čega su temeljem naloga spomenutog tijela, isti ukinuti – kažu iz Županije te dodaju kako nisu financirali spomenuti nadstandard niti će ikad podržavati postupanja protivna zakonu.

Iz Županije također navode kako je na sastanku u Ministarstvu zdravstva, održanom 13. listopada 2017. godine, usuglašeno da se postojeći problem u gradu Ivancu riješi organiziranjem posebnog dežurstva od strane lijednika obiteljske prakse i medicinske sestre u dane vikenda i blagdana te kako sukladno vlastitim propisima, posebno dežurstvo može organizirati i ugovoriti Dom zdravlja Varaždinske županije, uz prethodno određivanje lokacije posebnog dežurstva od strane Županije, a gradonačelnik Grada lvanca na tom je sastanku iskazao spremnost za osiguranje sredstava potrebnih za opremanje ambulante posebnog dežurstva.

– Nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva iz Županija smo odmah reagirali i u nekoliko navrata organizirali sastanke s predstavnicima Grada Ivanca i Doma zdravlja Varaždinske županije te se pokušalo naći najbrže rješenje za, organizaciju posebnog dežurstva u lvancu te je nakon toga Upravno vijeće Doma zdravlja Varaždinske županije donijelo odluku o otvaranju punkta posebnog dežurstva u Ivancu – stoji u priopćenju iz Županije te dodaju kako u potpunosti podržavaju osnivanje posebnog dežurstva u Ivancu i kako su spremi dati suglasnost za lokaciju čim se predloži adekvatan prostor. Međutim, Ivanec mora u najkraćem mogućem roku osigurati timove za provođenje posebnog dežurstva, a Ministarstvo zdravstva mora donijeti rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta prostora i opreme.

Iz Županije napominju kako Varaždinska županija i Dom zdravlja u Ivancu trenutno nemaju adekvatan prostor u kojem bi se ovo sve moglo organizirati te kako vjeruju da Grad Ivanec u tom dijelu ima veće mogućnosti te može osigurati sredstva za zdravstvenu zaštitu stanovnika na svom području iznad standardna utvrđenih obveznim zdravstvenim osiguranjem.

– Vjerujemo da će nam u roku od idućih 30 dana Grad Ivanec predložiti adekvatan prostor čime će se eliminirati i jedina prepreka za organizaciju posebnog dežurstva u Ivancu – stoji u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije