AGLOMERACIJA U Novom Marofu započinje projekt vrijedan oko 110 miljuna kuna

Nakon potpisivanja ugovora kreće izrada projektne dokumentacije Aglomeracija Novi Marof za projekt vrijedan oko 110 milijuna kuna kojim će grad Novi Marof, s okolnim mjestima, dobiti novu kanalizacijsku mrežu i pročistač.

Ugovor su u Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ u Novom Marofu potpisali Marijan Cesarec u ime tvrtke Varkom d.d. Varaždin te Aljaž Vesenjak, direktor Instituta za ekološki inženiring d.o.o. iz Maribora, izrađivača projektne dokumentacije.

Na potpisivanju je bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je istaknuo veliku važnost projekta budući da se radi o velikoj investiciji, u projektiranju preko 1,6 milijuna kuna te u izvođenje radova preko 100 milijuna kuna.

– Ovaj projekt je važan za centar Novog Marofa i sva naselja oko Novog Marofa, zatim zbog industrije, poduzetništva i ljudi koji očekuju iste uvjete, da se kanalizacija ne ispušta u potoke i Bednju. Nadam se da će sve biti u roku isprojektirano. Pokrenuli smo već određene stvari u komunikaciji sa sugrađanima, nadamo se da će i oni imati razumijevanja u fazi projektiranja, a pogotovo u fazi izgradnje – izjavio je Jenkač te dodao da je ovime ispunjeno obećanje dano u kampanji vezano uz početak projektiranja aglomeracije.

– Ono što smo najavljivali u predizbornoj kampanji, početak projektiranja aglomeracije, to smo izvršili, a sama aglomeracija mora biti izgrađena do 2023. godine. Kratki su rokovi, ali sve ide punom parom naprijed. Velika je ovo stvar za budući razvoj Novog Marofa. Financiranja projekta ide preko Europske unije, više od 70 %, dok ostatak financiraju Hrvatske vode i Grad Novi Marof – rekao je Jenkač.

Samim projektom predviđena je izgradnja oko 63 kilometra novih cjevovoda, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za ekvivalent 12.000 stanovnika, koji pokriva industriju i domaćinstva.

Riječ je o pročišćivanju otpadnih voda 3. stupnja što znači da će pročišćene otpadne vode biti spremne za ispuštanje u vodotok.

– Vrijednost projekta je 110 milijuna kuna, a planirana realizacija je u okviru programskog razdoblja ‘Konkurentnost i kohezija’, zaključno s 2021./2022. Ovim projektom čuvaju se prirodni vodotoci – kazao je Cesarec.

Područje obuhvata projekta Aglomeracije Novi Marof uključuje naselja: Gornje Makojišće, Grana, Ključ, Krč, Madžarevo, Novi Marof, Orehovec, Oštrice, Gornje Presečno, Donje Presečno, Remetinec, Možđenec i Strmec Remetinečki.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije