ŠETNJA GROBLJEM Obišli smo posljednja počivališta znamenitih Varaždinaca

Prvog dana mjeseca studenoga prisjećamo se onih koji su nam bliski i odajemo im počast. No postoji velik broj onih koji su nas zadužili, a, kako vrijeme prolazi, oni blijede iz našeg kolektivnog sjećanja.

Stoga je ovaj tekst neka vrsta posvete onima čiji je rad od iznimnog značaja, za našu županiju, ali i šire, a čija se imena pomalo gube i nestaju u magli našeg sjećanja.

Prisjetili smo se stoga nekih osoba značajnih za naš kraj i na varaždinskom groblju pronašli njihova posljednja počivališta.

Krešimir Filić (1891. – 1972.)

Velik dio svojeg života posvetio je radu u Gradskom muzeju Varaždin te je neko vrijeme bio i ravnatelj. Opsežna je i njegova literarna djelatnost.

Franjo Košćec (1882.- 1968.)

Profesor prirodopisa, entomolog i botaničar, najpoznatiji po osnivanju Entomološkog odjela u Gradskom muzeju Varaždin. Njegova zbirka kukaca sadrži preko 30 tisuća kukaca, razvio je i vlastitu metodu prepariranja manjih kukaca.

Zvonko Milković (1888. – 1978.)

Doktor prava, odvjetnik, pjesnik, novinar i putopisac. Obično ga se naziva najvažnijim varaždinskim pjesnikom, a on je tu titulu i umnogome opravdao velikim brojem rodoljubnih pjesama.

Lujo Pihler (1875. – 1952.)

Iznimno poštovan i cijenjen pedagog, čemu svjedoči i nadgrobni spomenik koji su mu podigli njegovi učenici. Bavio se glazbom, slikarstvom i crtanjem.

Vatroslav Jagić (1838. – 1923.)

Slavist čije ime uvelike nadilazi granice Hrvatske, a umnogome je zadužio i suvremenu slavistiku. Bio je iznimno produktivan znanstvenik i autor.

Miljenko Stančić (1926. – 1977.)

Jedan od najvećih hrvatskih slikara. Zastupao je pravce individualizma, intimizma i nadrealizma. Kako je sam rekao, ‘Varaždin mi je mjera i obrazac’.

Ivan Padovec (1800. – 1873.)

Virtuoz na gitari i izniman skladatelj. Čak i kad je oslijepio ostao je aktivan kao pedagog, sladatelj, virtuoz i graditelj gitara. Također, po njegovu nacrtu je napravljena gitara s deset žica.

Teško je, naravno, pobrojati sve važne ličnosti iz naše prošlosti, ovo je tek jedan manji dio njih. No već i ta kratka šetnja od groba do groba dovoljna je da nas podsjeti na bogatu kulturnu povijest ovoga kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije