PALIJATIVNA SKRB Više od 50 milijuna kuna za razvoj bolnice u Novom Marofu

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin u utorak, 17. listopada, svečano je obilježen početak provedbe projekta ‘Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof’.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020’, a korisnik projekta je Opća bolnica Varaždin. Razdoblje provedbe projekta je od 12. ožujka 2015. do 12. rujna 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta 51.555.381,06 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi određeni na iznos od 51.545.743,36 kuna.

U nazočnosti pomoćnika ministra zdravstva Denisa Kovačića, zamjenika varaždinskog župana Roberta Vugrina, gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača i direktora Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslava Lukačića, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić istaknuo je da je ovo prvi od projekata varaždinske bolnice koji se financiraju iz europskih fondova.

– Radi se objektu gdje će biti nova 72 kreveta u svrhu palijativne skrbi i na taj način ukupni broj krevet za palijativnu skrb povećat će se na 89. Osim gradnje objekta, ovaj projekt podrazumijeva i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada te izgradnju trafostanice i opremanje vrlo vrijednom medicinskom opremom ostatka bolnice. Projekt je počeo prije nekoliko godina i dosad smo izgradili temelje iz decentraliziranih sredstava od 5,2 milijun kuna. Kako se otvorila mogućnost financiranja iz EU fondova za posebno ranjive skupine, a tu se ubrajaju i palijativni pacijenti, iskoristili smo tu mogućnost – rekao je Kudelić te da će izgradnja objekta i opremanje bolnice završiti do 12. rujna sljedeće godine.

Opći cilj projekta je povećanje isplativosti i pristupa bolničkoj skrbi za posebno ranjive skupine kroz olakšanje pristupa poboljšanim zdravstvenim uslugama i ustanovama, smanjenje opterećenosti članova obitelji te smanjenje stope bolovanja.

Zamjenik varaždinskog župana naglasio je da se možemo pohvaliti da povlačenje sredstava iz EU fondova u posljednja tri mjeseca ide jako dobro te se osvrnu na važnost objekta u Novom Marofu.

– Naša zadaće je ljudima u terminalnoj fazi bolesti olakšati što više možemo to teško razdoblje. Vjerujemo da ćemo to postići izgradnjom ovog objekta koji će biti energetski učinkovit, medicinski opremljen, a i medicinsko osoblje bit će dodatno educirano. Ukupno 89 kreveta za palijativnu skrb u Novom Marofu činit će gotovo 30 posto ugovorenih kreveta u Hrvatskoj i to izdiže ovu ustanovu na nacionalu razinu – kazao je Vugrin.

Svrha projekta je povećati infrastrukturne, tehničke i ljudske kapacitete za pružanje kvalitetne bolničke palijativne skrbi u Općoj bolnici Varaždin, Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, kroz izgradnju i opremanje energetski učinkovitog spojnog objekta i trafostanice, energetsku obnovu Odjela II i III, izgradnju prometnice i opremanje Službe medicinskom opremom.

I pomoćnik ministra zdravstva istaknuo je korištenje europskih sredstava za podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ne samo u Novom Marofu nego i u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama.

– Ova je investicija od 51,5 milijuna kuna za izgradnju novog odjela za palijativnu skrb i veliku količinu opreme koja će podignuti kvalitetu zdravstvene zaštite. Pored toga iz europskih fondova je i 50 milijuna kuna za dnevnu bolnicu u Općoj bolnici u Varaždinu, a čeka se potpisivanje sporazuma za oko 20 milijuna kuna za objedinjeni hitni bolnički prijem. Treća je stvar Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, kompletno novi trakt u Toplicama koje su jedini centar koji se bavi tom problematikom u Hrvatskoj. Očekuje se otvaranje javnog poziva krajem mjeseca, a Varaždinske Toplice su prihvatljiv prijavitelj – rekao je Kovačić te dodao da je Ministarstvo zdravstva jedno od boljih koje povlači veliku količinu sredstava iz Europske unije.

Projektom izgradnje objekta i opremanja bolnice u Novom Marofu također se želi podići svijest o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji na radnom mjestu kroz istraživanje o poimanju jednakosti spolova, diskriminacije i percepcije palijativnih pacijenata, te edukaciju zaposlenika i javnosti o tome.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije