ZAŠTIĆENE GLJIVE Naš europarlamentarac ne zna da je blagvu zabranjeno skupljati

Hrvatski europarlamentarac, bivši saborski zastupnik i župan IDS-a Ivan Jakovčić našao se na meti kritika jer je na svom Twitter profilu objavio fotografije s blagvom, zaštićenom vrstom gljiva, piše 24 sata.

Prema pravilniku o zaštiti gljiva, blagva je zaštićena vrsta koju je zabranjeno skupljati osim iznimno uz dozvolu i to samo za znanstvene svrhe.

– Iako se razumijem u gljive, nisam znao da je blagva zaštićena. Prepuna je tržnica vrganja, lisičarki i blagvi, a tko bi pomislio da je zabranjeno brati te gljive kojih je puna tržnica. Bio sam pohlepan jer ih obožavam – rekao je Jakovčić za 24 sata.

Kilogram blagvi košta čak 300 kuna, a Jakovčić kaže da ih je kupio za 200 kuna, napravio si je fritaju i salatu od sirovih blagvi. Dobio je kritike da hoće li se uskoro slikati i s prstacima i da pruža loš primjer kada krši zakon.

Ipak, Pravilnik koji zabranjuje branje određenih vrsta gljiva nigdje ne propisuje kazne za one koji ih skupljaju, no Zakonom o zaštiti prirode je propisana kazna od 7.000 do 200.000 kuna, zavisno o težini prekršaja, za uništavanje zaštićenih vrsta koje uključuje i branje zaštićenih vrsta gljiva, piše 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije