PROMET Dva nova rotora na prometnicama u gradu Varaždinu do kraja ove godine

U Varaždinu bi do kraja godine trebala biti napravljena dva nova kružna toka – na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice, te Krležine i Filićeve.

– Jedan će rotor biti izgrađen na raskrižju Optujske i Bombellesove, tamo na potezu kod vojarne, trgovačkog centra Branka i Plodine. Naime, na tom je mjestu detektiran problem, a to je da se oni koji su na sporednim cestama teško uključuju u promet na cestu s prednošću prolaska, a što posebno dolazi do izražaja u vrijeme vršnih opterećenja prometom – istaknuo je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske.

– Sanacijom opasnog mjesta izgradnjom kružnog toka prometa poboljšati će se osnovne komponente sigurnosti cestovnog prometa, a to su protočnost prometa, ali i sigurnost koja na tom raskrižju nije zadovoljavajuća, obzirom da tamo nema obilježenih pješačkih, niti biciklističkih prijelaza, kao ni adekvatne javne rasvjete – dodao je.

Osim toga, istaknuo je Posavec, nakon izgradnje rotora, u planu je i gradnja ceste kraj Plodina, koja će se spojiti s Gortanovom ulicom, te će se na taj način rasteretiti promet Optujskom ulicom, ali i promet na inače opterećenim raskrižjima u smjeru grada Varaždina.

Drugi rotor će biti na raskrižju Krležine i Filićeve ulice gdje je u posljednje vrijeme zabilježena tendencija porasta prometnih nesreća. Prije početka radova na izgradnji rotora na spomenutom raskrižju, temeljem inicijative Policijske uprave varaždinske, postavit će se na sporednim cestama treptajuća žuta svjetla za naglašavanje prometnog znaka obaveznog zaustavljanja.

– Tamo je prije desetak godina promijenjena prednost prolaska, no vozači kao da to ne primjećuju, tako da su prometne nesreće na tom dijelu čest slučaj. Krajnje je vrijeme da se napravi rotor – rekao je i dodao kako je mišljenja da neće biti problem što u blizini postoji već jedan kružni tok.

U tijeku je odabir izvođača radova, a u ovom trenutku najpovoljniju ponudu za izvođenje radova dostavila je tvrtka Colas iz Varaždina, te ukoliko neće biti žalbi, ta će tvrtka izvršiti radove na oba rotora. Većina sredstava osigurana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, dok će dio sufinancirati i Grad Varaždin.

– Rotori bi trebali biti izgrađeni do kraja godine. Za prvi rotor će se utrošiti oko 2,5 milijuna kuna, a drugi oko 1,2 milijuna kuna. Uvjereni smo da će se sanacijom tih opasnih mjesta podići razina sigurnosti u cestovnom prometu na području naše Policijske uprave – kazao je Posavec, koji se osvrnuo se na statistiku koja se tiče broja prometnih nesreća.

Ne želimo prošlogodišnju crnu statistiku

– U 2017. godini je manje nesreća s ozlijeđenim osobama nego prošle godine, tako da se nadam da će ovogodišnja statistika u tom dijelu biti bolja nego lani. Trenutno je šest osoba poginulo na prometnicama, a iako je to statistički gledano više osoba nego u istom razdoblju lani, nadamo se da nećemo ponoviti crnu prošlogodišnju statistiku kad je zabilježeno ukupno 16 poginulih. Obzirom da je prošle godine najviše osoba smrtno stradalo tijekom rujna i listopada (čak 10 osoba) u narednim mjesecima policija će pojačati nadzor prometa na svim cestama, s naglaskom na prekršaje brzine, alkohola, mobitela i dr. – rekao je Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije