Dogovoreni svi detalji oko sudjelovanja Njemačke na lepoglavskom festivalu čipke

Nakon održanih pripremnih koordinacija i dobivanja potvrde o sudjelovanju Savezne Republike Njemačke kao zemlje partner na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, jučerašnjim sastankom u njemačkom Veleposlanstvu između Veleposlanika nj.e. Thomasa Schultzea i zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača dogovoreni su i zadnji detalji oko sudjelovanja Njemačke u programu Festivala.

– Sastanak je bio vrlo konkretan i produktivan što i jest odlika njemačkog načina rada, a meni predstavlja izuzetno zadovoljstvo što je Gradu Lepoglavu stiglo još jedno priznanje diplomatskog zbora u Hrvatskoj potvrdom sudjelovanja Savezne Republike Njemačke kao zemlje partner na ovogodišnjem Festivalu. Koristit ćemo prokušani recept kao i lani te u suradnji s Veleposlanstvom nastojati približiti građanima dio njemačke kulture koji se proteže kroz niti naših čipaka koje nas povezuju, a bit će tu i prilike za iskusiti dio njemačke tradicije vezane uz ljude i njihove običaje te okuse koji su prepoznatljivi u njemačkoj društvenoj kulturi – otkriva zamjenik gradonačelnika Kovač i dodaje kako će se Njemačka osim na izložbama i na tradicionalnom koncertu u crkvi predstaviti i u sklopu Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Osim kroz spomenute aktivnosti, ovogodišnji će čipkarski festival Njemačka dodatno obogatiti predstavljanjem čipaka iz 18. i 19. stoljeća koje izrađene tehnikom saksonskog boda, a koje će izložiti izlagači iz njemačkog grada Schneeberga. Gosti će osim same čipke i tradicije čipke predstaviti i dio kulturne baštine Njemačke odnosno pokrajine Saksonije (Saske).

I ove će se godine, tijekom održavanja Njemačkog dana u sklopu Festivala, održati modna revija na kojoj će biti predstavljeni modni detalji inspirirani čipkom, uradci dizajnera s Fakulteta za primijenjenu umjetnost iz Schneeberga.

Inače, tema ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke je Baština europskih čipkarskih škola. Centralna izložba ‘Baština lepoglavske čipkarske škole’ bit će posvećena 80. obljetnici otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi.

Organizatori pripremaju brojne druge izložbe čipaka iz čipkarskih centara Europe, stručne skupove te zanimljiv i sadržajan popratni kulturno – umjetnički i zabavni program.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije