NAŠI BORCI Prije 14 godina prestala je postojati 7. Gardijska brigada ‘Puma’

Uslijed preustroja Oružanih snaga Republike Hrvatske, 7. srpnja 2003. godine ukinuta je legendarna varaždinska 7. gardijska brigada ‘Puma’. Slavni i pobjednički ratni put 7. gardijske brigade Pume formalno je okončan predajom ratne zastave na svečanim postrojavanju u Varaždinu na današnji dan prije 14 godina, piše eIvanec.

Većina tadašnjih pripadnika brigade ušlo je u novoustrojenu 2. gardijsku brigadu, a ostali su bili raspoređeni u druge preostale postrojbe i vojne ustanove u Oružanim snagama RH.

Tijekom 2008. godine, postrojbe 2. gardijske brigade proizašle iz prethodno ukinute 7. gardijske brigade ušle su u sastav novostvorene Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske kao 2. mehanizirana bojna ‘Pume’.

Brojne akcije

7. gardijska brigada Puma ustrojena je 23. prosinca 1992. godine u vojarni ‘Ivan V. Drašković’ u Varaždinu, glavna okosnica su joj bili pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi, a s vremenom se pridružio dio pripadnika 104. Brigade HV Varaždin, kao i postrojbi sjeverozapadne Hrvatske, pa i šire.

Brigada je sudjelovala u brojnim obrambenim i oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata, a vrhunac je bio oslobađanje kraljevskog grada Knina u Vojno – redarstvenoj akciji Oluja, kada su njeni pripadnici 5. kolovoza 1995. godine prvi izvjesili hrvatski stijeg na kninskoj kuli.

7. gardijska brigada Puma u svom je sastavu imala oko 4100 djelatnih, te oko 450 mobiliziranih vojnika i civilnih osoba.

Udruga veterana

Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 91 pripadnik 5. bojne 1. GBR i 7. gardijske brigade, jedan se još vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Među njima, svoje živote u slobodu Domovine ‘utkalo’ je i petero hrvastkih branitelja sa šireg ivanečko – lepoglavskog područja; Josip Magaš iz Prigorca, Vlado Škalac iz Očure, Krešo Šmintić iz Cvetlina, Stjepan Križanec iz Višnjice i Romano Ribić iz Ivanca, piše eIvanec.

Sjećanje na poginule i preminule pripadnike brigade, te na slavne dane iz Domovinskog rata njeguje Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma (http://www.udruga-puma.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije