DRŽAVNI PRVACI Najbolji primili županove nagrade, voditelji centara certifikate!

Danas je u Županijskoj palači održana dodjela županovih nagrada najboljim učenicima Varaždinske županije, državnim prvacima u natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama u školskoj 2016./2017. godini.

Prijemu suvu uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića prisustvovali i zamjenik župana Tomislav Paljak, predsjednik županijske skupštine Alen Runac, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, Voditelj centara izvrsnosti Varaždinske županije Branko Topić, ravnatelji, profesori, mentori i učenici.

– Kao župan, 2007. godine, formirao sam prvi Centar izvrsnosti u Varaždinskoj županiji. Ovdje imamo rezultate djelovanja 9 centara izvrsnosti, a formiran je i deseti, Interkulturalni centar izvrsnosti koji će djelovati pri Drugoj gimnaziji Varaždin. Očekujemo da će se proširiti broj područja koja pokrivamo. Rezultati naših učenika pokazuju da smo odabrali dobra područja. To su rezultati uglavnom u STEM području, koji su najkvalitetniji i najteži, ali tu su i njemački jezik te likovna kultura – kazao je župan Čačić.

Kaže kako postoji veliki interes za obuku u centrima te kako je Varaždinska jedina županija koja je proglašena za europsku točku izvrsnosti.

U ovoj školskoj godini u Varaždinskoj su županiji održana natjecanja i smotre na školskoj, županijskoj te međužupanijskoj/regionalnoj razini u 25 općeobrazovnih područja.

Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 7300 učenika, na županijskim i međužupanijskim 2571 učenik, a na državnim čak 178 učenika i 5 zborova, a na kraju svih natjecanja, Varaždinska županija ove godine ima 15 državnih prvaka, 12 drugih i 17 trećih mjesta.

Državni prvaci koji su primili županove nagrade su Marin Hižar iz OŠ ‘Podrute’ (njemački jezik), Barbara Kelava iz VI. osnovne škole Varaždin (matematika), Marija Klampfl iz VI. osnovne škole Varaždin (kemija), Filip Križanić iz OŠ A.i I. Kukuljevića Varaždinske Toplice (matematika), Dora Mlinarić iz IV. osnovne škole Varaždin (likovna kultura).

Iz srednjih škola to su Ivan Juren iz Srednje škole Ivanec (informatika), Josip Kelava iz Prve gimnazije Varaždin (logika), Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin (kemija i biologija), Marko Srpak iz Prve gimnazije Varaždin (fizika), Mateja Vuradin iz Druge gimnazije Varaždin (matematika), Kristijan Dijanuš iz Elektrostrojarske škole Varaždin (tehničar za mehatroniku), Dajana Modrić iz Strojarske i prometne škole Varaždin (tehničar za logistiku i špediciju), Antonio Slunjski iz Strojarske i prometne škole Varaždin (tehničar cestovnog prometa), Simona Svetec iz Elektrostrojarske škole Varaždin (Državna smotra grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije – kategorija Izrada web stranica).

Uz mentore, Velika zasluga za izvrsne rezultate učenika ide sjajnim predavačima u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije.

– Učenici su svake godine sve bolji, a mi smo tu da ih podržimo, usmjeravamo i bodrimo. Ove godine imamo predstavnika na Kemijskoj olimpijadi i na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike Iliju Srpaka, Josipa Kelavu na Srednjeuroskoj informatičkoj olimpijadi te Aleksandru Božović, koja je predstavnica na Srednjeuropskoj matematičkoj olimpijadi – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Većina državnih prvaka polaznici su nekih od centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su krajem prošle godine dobili veliko međunarodno priznanje: postali su Europska točka za darovite i dio europske mreže za darovite.

Dvostruki prvak Ilija Srpak otkrio je kako će mu ljeto biti radno, već 1. srpnja putuje na Tajland na Kemijsku olimpijadu, a nakon toga počinju mu pripreme za Olimpijadu iz astronomije i astrofizike.

Certifikat kao potvrdu pripadnosti toj europskoj obitelji koja potiče nadarenost župan je na svečanosti uručio i voditeljima svih centara izvrsnosti koji djeluju u Varaždinskoj županiji.

– Osjećam posebno zadovoljstvo, danas je deseta godina od osnivanja prvog centra, a to je bio Centar izvrsnosti iz matematike. Ti centri svoj djeci daju jednaku šansu, rade s najboljim mentorima, a rezultati su prepoznatljivi na nivou Hrvatske – rekao je Branko Topić.

U Varaždinskoj županiji djeluje 9 centara izvrsnosti: iz matematike (osnovan 2007. godine), fizike, informatike, poduzetništva, kemije, hrvatskog jezika, biologije, novih tehnologija, za komunikaciju i za rukomet.

U 10 godina kroz centre je prošlo oko 8000 nadarenih osnovno i srednjoškolaca, a do sada su dali 50 ak državnih i 10-ak međunarodnih prvaka.

Programi Centara izvrsnosti Varaždinske županije postali su i međunarodno priznati projekt dobivanjem certifikata, čime su postali Europska točka za darovite i dio Europske mreže za darovite, koja trenutno ima 19 centara koji povezuju 300 organizacija iz 39 država.

Certifikat je u prosincu prošle godine na prigodnoj svečanosti u Ljubljani preuzeo voditelj programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr Miroslav Huđek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije