Pil Svetog Ivana Nepomuka obnovljen i ponovo postavljen na vinički trg

Pil Svetog Ivana Nepomuka, jedan od najvrjednijih baroknih kamenih pilova na ovom području, postavljen je uz pomoć dizalica na svoje mjesto i ponovo krasi zdenac i vinički trg.

Naime, od kraja prošle godine pil koji se zbog svoje ljepote i vrijednosti uživa status zaštićenog kulturnog dobra nalazio u radionici akademskog kipara Stjepana Jerkovića gdje je u cijelosti restauriran i konzerviran.

Pilu je bila neophodna temeljita obnova jer su tijekom godina, pod utjecajem atmosferskih prilika nastala brojna oštećenja i na postolju i na samom kipu.

Sveti Ivan Nepomuk češki je mučenik i svetac, zaštitnik mostova, zagovornik protiv poplava i, prema legendi, ispovjedne tajne , a njegov kult i štovanje bilo su rašireni u zemljama srednje Europe.

– Već ranijih godina uočili smo potrebu za restauracijom pila no prava mogućnost otvorila se unutar projekta DETOX koji je potpomognut od Europske unije i sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, a provode ga Općine Lenart, Sveti Andraž i Sv.Ana v Slovenskih goricah, FERI, Zavod za varstvo kulturne dedišćine, Gradski muzej Varaždin te Općine Donja Voća i Vinica.

Moram naglasiti da je kroz spomenuti projekt na području Općine Vinica izrađena i replika Sramotnog stupa (Prangera) koja će se kroz par dana postaviti na prvobitno mjesto, trenutno se izvode radovi sanacije kuće u stilu tradicijske kuće s okolišem, a kroz projekt će biti organizirano i više radionica i programa vezanih uz očuvanje kulturne i etno baštine viničkog kraja.

I naši partneri u projektu također će organizirati niz zanimljivih priredbi, sajmova, radionica i sl. o čemu ćemo redovito obavještavati sve naše mještane – rekao je tom prilikom načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije