Varaždinci sudjelovali na Saharskom maratonu i pomogli tamošnjim izbjeglicama

Varaždinac Damir Vujnovac ponovno je sudjelovao na Saharskom maratonu koji se održao ovog utorka, 28. veljače. Nakon što ga je prošle godine put naveo u Afriku gdje je bio jedini Hrvat koji je sudjelovao na maratonu, ove su godine uz ‘starog Saharca’ sudjelovali i Varaždinac Damir Filipović te Istranin Ivan Stanić.

Filipoviću je ovo bio prvi službeni nastup u utrci na 21 kilometar, a njegov ga je rezultat rangirao u prvu trećinu trkača, na što je ponosan. Ivan Stanić istrčao je svoj 88. maraton i zauzeo ukupno 13. mjesto u muškoj konkurenciji maratonaca iz cijelog svijeta.

– Nakon napornih priprema ponosan sam na ostvareni rezultat, jer istrčati dvadesetak kilometara u Varaždinu i u Sahari nije usporedivo. Uz teškoće koje uzrokuje trčanje po pijesku i snažno saharsko sunce, grčeve u mišićima i dehidraciju, uspio sam zadovoljno i ponosno utrčati u cilj noseći hrvatsku i saharsku zastavu te proslaviti ovaj rezultat i sudjelovanje u utrci o kojoj do prije godinu dana nisam niti sanjao – rekao je Damir Filipović.

Zadovoljan je i Stanić.

– Uz odličan rezultat, kojim sam više nego zadovoljan, ovo je najteži maraton koji sam ikad trčao. U tridesetgodišnjoj trkačkoj karijeri i dosadašnjih 87 maratona diljem svijeta nisam se susreo s ovako zahtjevnim terenom koji više nalikuje cross utrci i hvatanju kamenčića nogama da ne propadnem u duboki pijesak. Ova utrka donijela mi je, osim izazova, i neizbrisive dojmove života sa Saharcima koje ću još dugo nositi u sebi – kaže Stanić.

Damir je bio sretan što ponovno sudjeluje u utrci, ali njegov odlazak tamo imao je i još jedan cilj – finaliziranje humanitarnog projekta ‘Glas iz Sahare’, kojem je cilj bio očuvati dječju pisanu riječ Saharawi naroda.

– Ovdje sam već drugu godinu za redom da bih hodanjem u utrci na 10 kilometara skrenuo pažnju naše javnosti na problem saharskih izbjeglica, koje već četrdeset godina žive u neljudskim uvjetima, zaboravljeni od svijeta. Nakon prošlogodišnjeg boravka u izbjegličkim kampovima Sahare prikupio sam dječje literarne radove ovdašnjih školaraca, a sad ih, prevedene s arapskog na hrvatski i engleski jezik, donosim toj djeci, ali i školama, knjižnicama i kulturnim institucijama koje su Saharci organizirali tijekom četrdesetgodišnjeg izbjeglištva – kaže Vujnovac.

Uz održanu utrku, saharski dani naših sportskih humanitaraca ispunjeni su različitim humanitarnim aktivnostima, druženjima s domaćinima i sportašima iz cijelog svijeta koji su došli pružiti podršku zaboravljenom narodu Saharawi.

– S nestrpljenjem očekujemo predstojeće aktivnosti posjete školama, vrtićima, donacije sportskom klubu i promociju spomenute knjige – zaključili su naši Saharci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije