ODABERI SVOJU ŠKOLU Održani sastanci ravnatelja osnovnih i srednjih škola

Danas su u Županijskoj palači u Varaždinu održani radni sastanci ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojima je najavljena deseta po redu kampanja ‘Odaberi svoju školu’, koju Varaždinska županija provodi zajedno s partnerima: Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Varaždin i Centrom izvrsnosti za hrvatski jezik.

Kampanja započinje u ponedjeljak 24. travnja 2017. u OŠ Novi Marof, a završava 8. svibnja 2017. u OŠ ‘Ivana Kukuljevića Sakcinskog’ u Ivancu, a u tom će se periodu učenicima osmih razreda predstaviti sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije, čime će im se značajno olakšati donošenje odluke o nastavku školovanja.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar na sastancima je istaknuo, uz sve ono što Županija ulaže u obrazovanje, kako se kampanja provodi već desetu godinu te je dobro prihvaćena i puno pomaže učenicima oko odabira srednje škole.

– I ove godine predstavit ćemo sve programe i zanimanja u našim srednjim školama te učenike nastojati školovati za realne potrebe gospodarstva ili uspješan nastavak studija. Prije nekoliko dana svi župani smo kod ministra znanosti i obrazovanja i izrazili nezadovoljstvo oko odobravanja novih zanimanja i razreda. Tako se iznjedrila ideja da županije same provode politiku srednjoškolskog obrazovanja, odnosno da same odlučuju o svojoj strategiji razvoja na koji način i kakve kadrove će obrazovati – objasnio je župan Štromar.

Kaže kako bi se time stvorio puno bolji i kvalitetniji odnos sa svim institucijama koje brinu o zapošljavanju.

Nama je rekord za otvaranje jednog novog razreda bio godinu i osam mjeseci. I to za zanimanje drvni tehničar. Za zanimanje CNC operatera mi dobijemo 20 mjesta, prijavi se 41 učenik, a trebamo ih 441 na tržištu.U sljedećih nekoliko godina očekuje nas jedna ogromna informatička revolucija u obrazovanju, koja je započela u Velikoj Britaniji i Belgiji, a upravo bi Varaždinska županija već od ove jeseni mogla biti pilot projekt za Hrvatsku u inicijativi kojoj je cilj svakom učeniku 7. razreda osigurati posebni uređaj na kojem će učiti programirati – dodao je Štromar.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek iznio je konkretne brojke za ovu školsku godinu u kojoj osmi razred završava 1751 učenik dok je za iduću školsku godinu u srednjim školama Varaždinske županije planirano 2075 mjesta. Od toga 30% u gimnazijskim, a 70% u strukovnim programima.

– Smanjili smo za jedan razred programe opće gimnazije, po jedan razred ekonomista, tehničara za računalstvo i medicinskih sestara, dok smo za čak tri razreda povećali programe školovanja za CNC operatera – istaknuo je pročelnik Huđek te dodao kako se dalo prostora svim onim strukovnim zanimanjima koja su u ovom trenutku važna.

Prorektor Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Damir Vusić predstavio je ravnateljima programe i mogućnosti koje nudi Sveučilište Sjever, dok su predstavnice AZRA-e d.o.o. informirale o projektu ‘Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova’ i mogućnostima prijave na natječaj ‘Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja’.

Sastancima su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te predstavnici partnera u Kampanji.

Raspored kampanje

24. travnja – OŠ Novi Marof u 18 sati
25. travnja – OŠ Visoko u 18 sati
26. travnja – OŠ ‘Antuna i Ivana Kukuljevića’ Varaždinske Toplice u 18 sati
27. travnja – OŠ Ludbreg u 18 sati
28. travnja – OŠ Kneginec Gornji u 18 sati
02. svibnja – OŠ Petrijanec u 18 sati
03. svibnja – OŠ Vidovec u 18 sati
04. svibnja – Druga gimnazija Varaždin u 18 sati
05. svibnja – OŠ ‘Ante Starčevića’ Lepoglava u 18 sati
08. svibnja – OŠ ‘Ivana Kukuljevića Sakcinskog’ Ivanec u 18 sati

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije