NEIZVJESNA BUDUĆNOST ‘Šteta je da gradsko kino zbog pada proračuna zjapi prazno’

Predzadnjeg dana 2016. godine u kinu Galerija održana je posljednja kino projekcija. Naime, s prvim danom nove godine kinom (koje se opet trebalo zvati kino Gaj) upravlja Pučko otvoreno učilište Varaždin, a to bi kinu dalo stabilnost i sigurnost jer su bila predviđena dostatna sredstva za rad kina u Proračunu Varaždina za 2017. godinu.

Ipak, gradski proračun nije izglasan, pa je tako i djetalnost kina upitna.

Podsjetimo, Udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA vodila je kino od 2012. godine do kraja 2016.

– Uspjeli smo nemoguće – u prostor koji je skroz neuređen vratiti opet život. Dvije godine radili smo s posuđenim video projektorom Hrvatskog filmskog saveza sve do digitalizacije koju je financiralo Ministarstvo kulture i Grad Varaždin, a uz financijsku pomoć Grada Varaždina i Hrvatskog audovizualnog centra. Imali smo prosječno 10.000 gledatelja godišnje, u kinu su se održavali festivali VAFI i TRASH, ali i niz drugih događaja. Kino je suosnivač i član Kino mreže i član CICAE – rekla je Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

– Nakon pada proračuna, budućnost kina je neizvjesna jer gradska kina ovise o tome. Šteta je da relativno sređeno gradsko kino stoji zatvoreno i prazno, tako da će POU Varaždin naći model kako da se što prije vrati građanima. Uistinu radimo na tome da se ponovno pokrene kinoprikazivačka djelatnost, ali ne mogu nažalost reći o kojem je točno vremenskom periodu riječ – ističe Malenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije