Vijesti / Društvo

'Veliko srce Varaždina': Ovi učenici su primjer pozitivnog djelovanja u gradu

'Veliko srce Varaždina': Ovi učenici su primjer pozitivnog djelovanja u gradu

U Gradskoj vijećnici su danas, 26. listopada, povodom Međunarodnog dana međusobnog pomaganja, svečano uručene plakete 'Veliko srce Varaždina', koje se već petu godinu dodjeljuju učenicima varaždinskih osnovnih škola.

Plaketu je 2012. godine ustanovilo Dječje gradsko vijeće Varaždina s namjerom promoviranja humanog, humanitarnog, suradničkog ponašanja, međugeneracijske pomoći, onih osobina koje osobu čine dobrim prijateljem, kolegom, bilo u školi, ustanovama , susjedstvu ili drugim mjestima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Sve je krenulo 2012. godine kad su mediji bili prepuni temama o međuvršnjačkom nasilju, stoga su vijećnici Dječjeg gradskog vijeća zaključili kako se više govori o lošim stvarima, nego o dobrim primjerima. U našoj sredini postoje ljudi koji čine dobre stvari, a njihova su djela nezamijećena. Tako su nagrađeni oni koji su empatični, čine dobra djela te žive takav način života. Prijedloga je bilo puno, tako da je odluka bila teška jer zaista postoje djeca koja su humana, koja ne pristaju biti nasilni i koji još uvijek znaju, mogu i vjeruju u dobro, a samo na taj način možemo promijeniti svijet - istaknula je Dubravka Novak, koordinatorica za Dječje gradsko vijeće.

Na sjednici predstavnika DGV-a održanoj 24. listopada donijeta je odluka o tome tko će primiti plakete, a to su sljedeći učenici: Maks Turčić (učenik 2.c razreda 1. osnovne škole), Vida Kos (učenica 4.d razreda 2. osnovne škole), Vladimir Vrbanec (učenik 8.b razreda 5. osnovne škole), Rok Balažinec (učenik 3.b razreda 5. osnovne škole), Rea Kuserbanj (učenica 7.b razreda 5. osnovne škole), Eva Škerbić (učenica 7.a razreda 6. osnovne škole), Sara Vugrek (učenica 6.b razreda 6. osnovne škole), Jan Jovanović (učenik 8.a razreda 7. osnovne škole), Zara Hrnčić (učenica 4. osnovne škole) i cijeli 1.b razred varaždinske 3. osnovne škole.

Plaketu je uručio predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet, a uz plaketu dobitnici su dobili prigodni dar - kemijsku olovku s ugraviranim natpisom 'Veliko srce Varaždina 2016'.

- Učenici koji si daju trud i pomažu drugima dobili su danas nagradu i time se pokazuje kako se njihov trud uvažava. Moram priznati kako je bilo mnogo pristiglih prijava i odluku je bilo teško donijeti jer smo morali odabrati najbolje od najboljih - rekla je Eva Škerbić, zamjenica predsjednice DGV-a, ujedno i dobitnica plakete drugu godinu zaredom.

U obrazloženju je navedeno kako je Eva 'vrsna osoba koja je 2015. godine primila nagradu zbog izuzetnih karakternih i humanih osobina, ali se nije uobrazila. Djeluje motivirajuće i poticajno te je aktivna pripadnica zajednice.'

- Velika mi je čast što sam i ove godine osvojila nagradu, a nadam se da će to potaknuti i ostale da se tako ponašaju - kazala je.

Jedan od dobitnika plakete je i Rok Balažinec, učenik trećeg razreda Pete osnovne škole koji 'iako ima još šestero braće i on se brine o drugima, a u razredu sjedi u klupi s dječakom koji ima poteškoće u savladavanju gradiva, pa mu je Rok dobrodišla i neophodna pomoć'.

- Pomažem svom prijatelju iz klupe koji ne zna čitati i pisati jer ima poteškoće. Zato dok neki tekst moramo čitati ja mu pomažem i onda se osjećam dobro. Doma još imam dvije sestre i četiri brata i svi su dobri kao ja - rekao je Rok.

Osim plaketa dodijeljene su tri nagrade za idejno rješenje maskote 'Grad Varaždin - prijatelj djece'. Nakon javnog poziva koji je upućen svim varaždinskim vrtićima i školama od pristiglih radova je komisija u sastavu Tea Podbojec (predsjednica DGV-a) i Margareta Geci (likovna umjetnica) napravila selekciju radova koji su predstavljeni djeci.

Nakon prebrojavanja glasova odabrana su tri rada kojima su uručeni prigodni pokloni, a izabrani su radovi: Lare Rašić učenice Šeste osnovne škole, Zare Gatering iz Dječjeg vrtića Varaždin (objekt Trakošćanska) i Mateje Zeljko iz objekta Koprivnička. Njihovi će radovi poslužiti kao idejni prijedlog za izradu maskote 'Grada Varaždina - prijatelja djece'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci